Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Akontacija u turizmu

/
/

U turizmu akontacija (također kapara ili polog) je postotni dio cijene sa ponude koju gost uplaćuje prije samog dolaska, a kasnije se taj iznos oduzima od preostalog iznosa za naplatu.

Određeni hoteli i iznajmljivači redovito traže uplatu akontacije dok drugi ne ili je traže samo za određene termine i mjesece u godini.

Premda nema fiksnog pravila u nastavku ćemo probati objasniti koji su razlozi i svrha traženja akontacije te kako se primjenjuje u praksi.

Zašto tražiti akontaciju

Gledano od strane iznajmljivača akontacija je uplata kojom gost potvrđuje svoju namjeru i spremnost dolaska u traženi smještaj. Od strane gosta to je dodatna sigurnost i garancija kojom obvezuje iznajmljivača da mu jamči unajmljeni smještaj u traženom terminu.

Znači iznajmljivačima je akontacija prvenstveno potvrda ozbiljnosti rezervacije gosta. Ona se u većini slučajeva zadržava ukoliko gost ne dođe u traženom terminu ili otkaže rezervaciju neposredno prije njezinog početka.

Upravo zbog toga akontacija ima i dodatnu svrhu motivacije gosta da dođe i ne dozvoli da mu uplaćena akontacije propadne iz ovih ili onih razloga.

Gosti ju izbjegavaju

Premda nema opravdanog razloga zašto bi se gost žalio na vaše traženje akontacije ipak postoje situacije i osobe koje bi je radije zaobišle ako mogu. Neki od razloga zašto gosti pokušavaju izbjeći uplatu akontacije su:

 • nesigurnost u stvarnost vaše ponude. Nevjerojatan je broj gostiju koji na razne načine provjeravaju da li smještaj kojeg žele unajmiti i njegov vlasnik stvarno postoje ili se radi o nekoj vrsti online prijevare.
 • nepovjerenje u online načine plaćanja ili slanje većih financijskih sredstava van zemlje putem banke na nepoznati račun.
 • nepotvrđeni termin godišnjeg odmora koji se može u bilo kojem trenutku promijeniti a zbog čega bi im bolje odgovaralo otkazivanje rezervacije bez “posljedica”.
 • više opcija između kojih su do zadnjeg trenutka neodlučni. Znači unajme nekoliko apartmana u jednom mjestu i kada dođu odaberu onaj najpogodniji dok ostale ostave prazne.

Ne biste vjerovali koliko su zadnja dva razloga u praksi učestala. Često iznajmljivači koji dogovore i potvrde rezervacije “na riječ”  zbog nedostatka garancije ostaju poluprazni usred sezone. Pogotovo ako im je i smještaj netočno reklamiran.

Kada se može bez akontacije?

Kako je teško predvidjeti prave razloga gosta koji ne želi uplatiti akontaciju, a i radi smanjivanja trenja u procesu iznajmljivanja postoje situacije kada se akontacija može i predlaže zaobići.

Van glavne sezone
Za termine van glavne sezone kada znate da vam je popunjenost slabija i da se uvijek može naći određeni broj ležajeva u slučaju većeg broja iznenadnih gostiju, nema potrebe gosta gnjaviti sa akontacijom. Čak ako gost i ne dođe ne gubite dragocjene dane i popunjenost kao u srcu sezone kada vam je svaki ležaj važan i bude popunjen. Ovdje uz same termine veliku ulogu igra i količina smještajnih jedinica, jer što više smještajnih jedinica imate to vam je i veća fleksibilnost ponude. Zato veliki hoteli sa puno soba i usred ljeta nude smještaj bez pologa jer znaju da se uvijek bude našla soba više i da neće niti jednog gosta ostaviti na ulici.

Last minute ponude
Specifičnost ovakvih ponuda je što se nude gostima neposredno prije njihova dolaska. Ukoliko se radi o gostu strancu vrlo je vjerojatno da će uplaćena akontacija stići tek nakon njegova dolaska. U ovom slučaju sigurnosna svrha akontacije gubi smisao. Možete se naći i u situaciji da gost želi prvi dan platiti cijeli smještaj a vi još uvijek ne znate koliki iznos akontacija je sjeo na vaš račun. Ukoliko vas kod ovakve ponude gost iznevjeri lako kreirate drugu last minute ponudu.

Kompleksnost pripreme smještaja
Pripremiti sobu/apartman za prijem gosta može svatko u par sati. Ako je to sve što je potrebno da bi ponudili gostu smještaj, u kombinaciji sa manjom potražnjom u traženom terminu, možete ponuditi gostu rezervaciju bez uplate akontacije.

Ali ako vaš objekat u ponudi ima (grijani) bazen, terasu, bar, pansion i sl. osim što će vam trebati više vremena da sve pripremite za gosta (do nekoliko dana), još će vas ta priprema i koštati. Neću sada ulaziti u (ne)isplativost oživljavanja objekta iz “hladnog pogona”,  ali za smještaj sa širokom ponudom razumno je tražiti akontaciju u terminu kada bi taj gost možda bio i jedini gost u objektu. Ionako ćete biti na samom rubu isplativost ako se gost i pojavi. Zato se treba na svaki način osigurati od drugačijeg ishoda. A akontacija je savršena za ovakve slučajeve.

Primjena u praksi

Visina akontacije varira od 10 do 50% ovisno o iznajmljivaču i ponudi (naša akontacija iznosi 20%). Obavezno se oduzima od konačne cijene ljetovanja sa ponude.

U svakom razgovoru, ponudi i cjeniku potrebno je navesti da se rezervacija potvrđuje isključivo primljenom akontacijom (osim ako nije drugačije dogovoreno) kako gost ne bi došao do krivog zaključka da je njegova usmena potvrda bila dovoljna potvrda rezervacije.

Naše pravilo je da akontaciju vraćamo gostu ukoliko rezervaciju otkaže 60 dana prije dolaska. To je period za koji preuzimamo rizik nepopunjenosti smještaja u slučaju da naknadno ne uspijemo popuniti nastalu prazninu. Ako se rezervacija otkaže unutar tih 60 dana ili gost odluči otići prije dogovorenog roka akontacija se ne vrača gostu već ostaje nama kao minimalna naknada za nastalu prazninu i izgubljenu moguću popunjenost.

Kako je uvijek potrebno zadovoljiti gosta i ostaviti dobro mišljenje o sebi, čak i u nezgodnim situacijama poput otkazivanja ili napuštanja smještaja usred rezervacije, radimo određene iznimke što se tiče povrata akontacije u slučajevima kada je gostu isteklo pravo na njezin povrat.

Neke od iznimaka

 • Ako uspijemo popuniti nastalu prazninu uzrokovanu otkazivanjem rezervacije ipak vraćamo akontaciju gostu. Kako u konačnici nema financijskog gubitka zbog otkazivanja rezervacije nema niti potrebe zaraditi na tom gostu za nešto što mu niste pružili.
 • Nudimo mogućnost prebacivanja akontacije na sljedeću godinu. Tako gost ne gubi uplaćena financijska sredstva otkazivanjem rezervacije ako se odluči vratiti sljedeće sezone.
 • Ukoliko se ispostavi da je naša ponuda bila netočna ili nepotpuna i zbog toga je gost odlučio tražiti alternativni smještaj.
 • Akontacija se vraća i u slučaju nezgode ili tragedije gosta zbog koje je spriječen doći.

Zaključak

Smatram da bi akontacije trebale biti sastavni dio poslovanja svakog iznajmljivača. Osim sigurnosti koju pružaju također pokazuju i ozbiljnost vaše ponude i poslovanja. Mjere i način na koji se mogu primijeniti uvelike ovise o samoj ponudi te preostaje svakom iznajmljivaču da odabere i implementira najbolju strategiju traženja akontacija.

Uz gore navedene nedostatke potrebno je naglasiti i problem naplate akontacije inozemnim gostima bilo da se uplata radi putem banke ili nekog drugog online načina plaćanja. Ali sa tim ćemo se problemom pozabaviti kroz neki drugi članak.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

41 Comments

 1. Mi imamo pozitivna iskustva sa akontacijama, kojih imamo za većinu rezervacija (izuzev nekih last minute ponuda i sl.). Bez njih mislim da se pola gostiju ne bi ni pojavilo na dan rezervacije, ovako to super funkcionira… Super članak, jedan od onih što se čitaju u jednom dahu.. 😉

 2. Hvala 🙂

  Mi također (kucam o drvo) do sada nismo imali sa njima problema jer su uglavnom strani gosti naviknuti na ovakav način potvrde rezervacija pa se i ne žale. Bilo je par slučajeva kada smo ju morali prebaciti za sljedeću godinu i sl. ali ništa nerješivo u konačnici.

  A bez nje niti ne želimo zamišljati poslovanje. Jer evo baš neki dan jedan gost nam je otkazao rezervaciju od 10 dana na dan dolaska. A kako se radi o domaćem gostu kojem smo izašli u susret da ne mora platiti akontaciju odmah smo ostali na cjedilu.

  Uglavnom ovom iznimkom smo potvrdili ono čega smo se plašili i još čvršće mislimo nastaviti sa zahtijevanjem akontacije 🙂

 3. Kod nas je akontacija obavezna… i do sad je svega jedan gost pitao: Zašto. Svima ostalima je to normalno i zapravo se trude što prije je uplatiti kako bi bili sigurni da ih smještaj čeka. Problem je jedino visoki trošak transfera preko strane banke koji obično (kad nas uvijek) ide na trošak iznajmljivača.

 4. Da provizije banaka znaju biti lopovske 🙁 Kod nas trošak transfera isto snosi gost.

  Nažalost još nismo našli rješenje koje bi omogućilo transfer novaca bez provizije na obje strane.

 5. Akontacija svakako, i obavezno provjeravati račun a ne vjerovati gostu kad kaže da je uplatio.
  Prošle godine sam imao iskustvo s gošćom iz Češke koja nam je poslala čak i skeniranu potvrdu uplate akontacije i nakon toga sam rezervaciju držao sigurnom.
  Sumnjivo mi je postalo tek kada novci nisu bili na računu nakon 2 tjedna, a transfer iz inozemstva rijetko traje preko tjedan dana.
  Koliko sam gostiju odbio radi toga što sam njoj rezervirao bolje da ne brojim.
  Dotičnu sam kontaktirao nekoliko puta, najprije sam mislio da je problem u banci, zamolio sam je da prekontrolira ali nije se javljala… da bi joj na kraju nakon nekoliko mailova na koje nisam dobio nikakav odgovor poslao mail ako mi se ne javi da ću smatrat njenu rezervaciju otkazanom. Sve to skupa je trajalo skoro mjesec dana.
  Srećom, na to mjesto upali su drugi gosti, a od nje ni traga ni glasa.

  Kasnije mi je rečeno da se uplata u banci može stornirati u nekom roku. Žena je vjerojatno otišla negdje iskopirati/skenirati uplatnicu a kasnije ju je stornirala

  Što se tiče transfera novca bez provizije, za to imam rješenje, ali samo za goste iz Njemačke i vlasnike računa u zagrebačkoj banci… pa… mogao bi se napraviti poseban blog post na tu temu 🙂

 6. Također praksa nam je da dok novci ne leže na našem računu potvrda rezervacije se ne šalje gostu. I uvijek im naglasimo i objasnimo to tako da ne paničare ukoliko u roku od par dana od uplate ne prime potvrdu sa naše strane.

  A što se tiče rješenja za transfer bez provizije putem ZABE jako sam zainteresiran 🙂 Pa ako si voljan ga podijeliti sa nama putem blog posta slobodno se javi da nešto sredimo

 7. akontacija apsolutno,mi uzimamo i polog od 200 eura kao za sigurnosnu zaštitu apartmana,i super iskustvo,svi paze da se nešto ne razbije ili uništi

 8. Mi smo kroz ponudu naveli da gost odgovara za nastalu štetu ali ne uzimamo zaštitu unaprijed. Na sreću do sada nije bilo problema da bi je trebali tražiti.

  Ali sviđa mi se to vaše iskustvo pa ako želite možete ga i kroz tekst neki na blogu podijeliti sa svim čitateljima?

 9. Molim malu pomoć. Nova sam u ovom poslu pa imam jedno pitanje ako bi mi netko mogao odgovoriti.Naime, apartmani koje iznajmljujem nisu na moje ime nego na ime moje svekrve . Ona se po svim papirima vodi kao vlasnik objekta i naravno apartmana iako se zapravo ja bavim cjelokupnim poslom iznajmljivanja. Da li moram devizni račun (za primanje akontacije u svrhu rezerviranja apartmana od strane gosta) otvoriti na njezino ime ili ga mogu otvoriti na svoje i u tom slučaju ako ga otvorim na svoje ime moram li plaćati dodatne poreze na te iznose s obzirom na to da se ja osobno ne vodim kao iznajmljivač .

 10. Najbolje je da otvorite na njezino ime račun. A za sve primljene uplate morate izdati račun tako da osobno ništa ne bi trebali plaćati van obrta s kojim vodite apartmane.

 11. Ako taj deviz. račun registriram na PayPal da li banka domaća ipak uzima određenu proviziju na uplatu s PayPal računa koji se prebacije na kraju mjeseca bez njihove provizije.
  Zahvaljujem na odgovorima.

 12. S PayPalom jedinu proviziju koju plaćate je ona kada sredstva zatražite prije početka novog mjeseca kada se vrši automatski prijenos sredstava s PayPala na vaš devizni račun.

  Ako čekate automatsku uplatu nema provizije niti s jedne strane koliko smo imali prilike primijetiti. Ili je bila toliko niska da je nismo primijetili 🙂

 13. To znam, ono što neznam je da li banka domaća gdje smo prvotno otvorili račun uzima proviziju na uplatu od strane Paypala na naš bankovni račun.Kod novčanih transfera za rezervaciju bez posredovanja PayPala banke uzimaju velike provizije i gostu koji uplaćije i meni primaocu uplate,da li to izbjegavam preko PayPala.

 14. Budem vam provjerio kod sljedeće transakcije da li ima provizije ili ne, pa javim.

 15. Jutro!
  Vezano za ovu temu imam jednu malu dilemu tj nije mi jasno zašto gost uporno traži da mi plati akontaciju preko paypala?
  Nisam imala otvoren paypal i čak sam mu u mailu navela da troškove prijenosa snosim ja (znači 5dolara plaćam ja on plača samo onaj iznos akontacije koja je)
  ali on nije htio več isključiivo paypal?
  Hm ako je problem tih 5 dolara dali mi to govori o gostu više nego što mislim ,ili griješim ?
  Možda sam samo početnik u ovome?

 16. PayPal mu nudi sigurnost najvjerojatnije a uz to samo ukuca iznos i email PayPal računa i transakcija prođe. Drugi načini plaćanja su daleko kompliciraniji i vremenski oduzimaju više vremena.

  I 5$ plaćate samo ako ne čekate kraj mjeseca kada PayPal automatski bez naknade vrši prijenos sredstava.

  I kao iznajmljivač najbolje se je prilagoditi željama gosta jer ovako će on misliti kakav je to iznajmljivač da ga muči trošak od 5$ 🙂

 17. Da li je važno kakav račun otvorim u svrhu primanja akontacije za booking apartmana, devizni žiro ili devizni tekući. S obzirom da sam fizička osoba imam li kakva ograničenja ili to ovisi samo od banke do banke i njihovih internih pravila?
  Hvala!

 18. Mislim da je sada svejedno uvođenjem IBANa koji se koristi za sva plaćanja. Ali za svaki slučaj provjerite u banci. Mi koristimo devizni tekući i žiro za takva plaćanja i nemamo nikakvih problema s njima.

 19. Zašto se uplate za rezervacije oporezuju ,ja plaćam već paušalni porez i sve ostale poreze koji su propisani zakonom ?Ne vidim razlog da se onda i te uplate opet oporezuju jer ću to ionako prikazat na računu i priložiti poreznoj sve uplate za rezervacije iz banke. Ako može pojašnjenje molim.
  Hvala!

 20. Poštovani, tražeći odgovor oko kategorizacije, došla sam i do ove stranice, molim vas savjet.
  Moj otac posjeduje kuću za odmor, a jedan apartman bismo htjeli iznajmiti. Kako je on u godinama, ranije nisam gledala dokumentaciju o kući, predpostavljala sam da je sve legalno i upisano u katastar i zemljišne knjige, jedino što je bilo mimo projekta, bila je garaža koja je napravljena između “škarpe” i zida kuće (teren je nagnut). Zahtjev za legalizaciju toga i sve papire predali smo pred skoro dvije godine, još uvijek to nije riješeno.
  Navodno je ovih dana ministrica rekla da se može predat uz zahtjev za legalizaciju i zahtjev za kategorizaciju.
  Da li mi možete pomoći odgovorom, jel to točno i što mi sve treba za kategorizaciju uz građevinsku dozvolu, liječničku podvrdu i formular?
  Hvala unaprijed

 21. Pozdrav!

  Imam jesno pitanje u vezi ove teme. Zanima me u kojem roku je uobičajeno tražiti gosta da uplati ostatak novac (izuzevši akontaciju) i kojim putem?

  Ako netko ima iskustva s tim, zahvaljujem unaprijed 🙂

 22. Zvonimire, mi ostatak iznosa naplaćujemo tek po dolasku gosta u apartman.

  Možete i ranije, prije njegovog dolaska naplatiti dodatni iznos rezervacije ili cijeli iznos, ali koliko sam imao prilike vidjeti to kod nas nije česta praksa pa je pitanje koliko bi je i gost prihvatili. Pogotovo ako dolaze k vama po prvi put.

  A naplata ide istim putem kao i akontacija. Ne predlažem da gost jedan dio plaća jednim putem a drugi neki drugim.

 23. Ako sam dobro shvatio, to znači da bi gost trebao u vremenu dok boravi uplatiti ostatak novaca na bankovni račun?

  I još jedno pitanje, povezano sa prethodnim, kako izdati račun kao registrirani privatni iznajmljivač (bez obrta)?

 24. Na bankovni račun ili platiti u gotovini. Ovisno kako se dogovorite. Većina iznajmljivača ostatak iznosa naplaćuje direktno i osobno od gosta.

  I nisam siguran da li ima neka razlika u računima u odnosu na obrt ali pretpostavljam (a to je najbolje provjeriti i tražiti upute u poreznoj) da račun sadrži sastavne bitne elemente poput Ime, prezime, adresu i OIB iznajmljivača, nadnevak računa i broj. Primatelja računa. Opis usluge koja se naplaćuje, njezinu jedinicu mjere, količinu, jediničnu cijenu koja mora biti ista s cjenika u apartmanima, popust ako je odobren, i total cijena.

 25. Pozdrav, imala bi pitanje za iskusne iznajmljivače, naime meni je ovo prva sezona. Nije vezano za akontacije i njihov povrat nego za povrat novca za neiskorišteni boravak. Kako preporučate postupati u slučaju da gost na dan dolaska recimo uplati za tjedan dana koji je prethodno rezervirao, onda prekine godišnji nakon tri dana zato što ga zove šef da se mora vratiti. Dali treba vratiti novac za ona noćenja koja nisu konzumirana, po mo mišljenju ne, te ne može iznajmljivač snositi štete po osnovi praznih kreveta, ako gost ide ranije, što vi mislite? Hvala

 26. Pozdrav , nova sam i molim savjet . Kako sam posrednik , interesira me kako je najbolje da naplatim klijentu ?Račun , predračun ..da provizija ide na moj račun , a drugi dio iznajmljivaču . Kako to napraviti , da li tu ide pdv?Što da uvrstim na račun ..molim pomoć

 27. PDV ovisi o tipu obrta ili tvrtke koju vodite. To najbolje pitajte svog računovođu koji bi trebao znati jeste li u sustavu PDVa ili ne. A i plaćanje možete odabrati kako vam najbolje odgovara.

  Osobno bi preferirao da gostu naplatim njegov iznos, proviziju odmah zadržao da se ne vraća nazad od kuda je i došla, a iznajmljivaču platim njegov dio direktno. Naravno ako imate drugi plan možete i kako vama bolje odgovara.

  Vi izdajete račun gostu, a iznajmljivač vama i to je to.

 28. Hvala Darko , imala bih jdoo. Ne bih bila u sustavu PDVa bar prvu godinu . Slažem se da je najbolje gostu naplatiti njegov iznos i onda ja proslijedim iznajmljivaču njegov dio . Recite molim Vas , kako bi onda trebao izgledati moj račun , ili neki predračun prije i kako se osigurati ako gost kojim slučajem misli otkazati ?Bila sam na Poreznoj , da mi treba fiskalna , neki drugi opet govore da ne treba . Sve ide preko računa , gosta ne vidim i sad kažu da plaćanje karticom se računa kao gotovina .Kako napraviti odvajanje računa za mene i za iznajmljivača ? Vidim da sve znate i molila bih savjet i pomoć. Inaće , nisam baš oduševljena znanjem djelatnika u Poreznoj.

 29. Zaboravila sam pitati koji račun bih trebala otvoriti u banci , koliko računa , kod mene ide i transakcija prema iznajmljivaču . I koliku naknadu uzimaju banke i tko plaća obično troškove prijenosa ?

 30. Ova konkretna pitanja već nažalost idu van naše domene djelovanja ali pomoću ću koliko znam.

  Gotovinske uplate su jedine uplate koje se moraju fiskalizirati. U njih spadaju i gotovinske kartice i plaćanje preko njih. Ovdje vam je objašnjen zakon oko njih i što sve podliježe fiskalizaciji: http://www.mfin.hr/hr/pitanja?catid=9

  Piše također i kako bi trebao izgledati račun. Imate osnovne elemente koje svaki račun mora sadržavati, a daljnji izgled računa sami birate ili zamolite računovodstvo da vam napravi predložak.

  Što se banke tiče potrebno je otvoriti jedan račun u banci, i to poslovni ako ste jdoo i sve ide preko njega. A za naknade stvarno ne znam. Ne raspolažem s takvim podacima. Najbolje je otiči kod 2-3 banke i pitati za te podatke pa vidjeti koja vam je najbolja opcija. Osobno koristim Erste za sve, a znam i poduzetnike koji su jako zadovoljni s PBZom. Jedino bih predložio izbjegavanje ZABE 🙂

  Nadam se da sam pomogao.

 31. Hvala Darko na odličnim informacijama. Znači , ZABA se izbjegava u širokom luku .U preznoj su se razilazili u mišljenjima u svezi gotovine . Najprije sam mislila da ja naplaćujem proviziju ,a ostatak da se plati iznajmljivaču . Razmišljajući , to bi stvorilo haos . Po tome bih ja morala naplatiti cjelokupni iznos i onda proslijediti iznajmljivaču njegov dio . To me najviše buni . Knjigovođa se ograđuje , sve prebacuje na banku ,a banka kaže da sve zna knjigovođa .

 32. Pozdrav,

  zanima me koje podatke trebam ostaviti gostu za uplatu akontacije, dali je dovoljan samo IBAN deviznog racuna?

 33. Pozdrav,

  nova sam u iznajmljivanju. ovo mi je prva godina. Predali smo zahtjev za kategorizaciju. Molim vas za info kakvu evidenciju trebam voditi za goste i sam postupak oko papirologije kad mi dodju gosti. Što više informacija to bolje jer mi je SVE novo i osjećam se izgubljeno.

  Puno hvala na pomoći.

 34. Ivana, da IBAN je dovoljan. Eventualno će još trebati i SWIFT broj banke ali to vam je sve navedeno na stranicama banke koju koristite točno pa tamo možete samo kopirati taj dio.

 35. Anita, prijava i knjiga gostiju je obavezna. Dali u fizičkom ili digitalnom obliku. A ovisno o tome koja vrsta iznajmljivača ste (paušal ili tvrtka) dalje se jako razlikuju obveze vođenja papira. Tako da za točne informacije što vam je sve potrebno najbolje točno provjerite s turističkim uredom gdje ste registrirani ili knjigovodstvom ukoliko se radi o tvrtki.

 36. Poštovani mene zanima da li se može kod bookinga naplaćivati akontacija gostu i na koji način?

 37. Poštovani,

  plaća li se porez na akontacije koje pristignu na moj paypal račun?

  Htio bih početi online prodavati brodske izlete i pitam se na koji je način najpovoljnije primiti akontaciju za iste.

  Unaprijed zahvaljujem,

  Ivan

 38. Akontacije je najpovoljnije trenutno primati na račun u banci. A ako koristite PayPal morate ga povezati s poslovnim računom. Tako da će vam i takav depozit na račun biti jednak kao i svaki drugi te se zbog toga jednako mora provesti kroz knjige i na njega izračunati porez kao što to već do sada radite. Sve drugo i van poslovnih računa se smatra radom na crno.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar