Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Grupni popusti – novi način privlačenja gostiju

Kolektivna online kupovina radi ostvarenja većeg grupnog popusta nije ništa novo u zapadnim zemljama. Dapače iznimno je popularna. Vodeći servis ove vrste u svijetu je Groupon koji trenutno vrijedi preko milijardu dolara.

Zahvaljujući Kolektivi ovaj način kupovine zaživio je i kod nas te je zadnjih nekoliko mjeseci postao veliki hit među domaćim potrošačima. Uspješnost njihovog poslovanja brzo su primijetili i drugi tako da nije dugo trebalo da se pojavi konkurencija sa sličnim poslovnim modelom – KupiMe.

Svaki dan na Kolektivi i sličnim servisima možete iskoristiti neponovljivu jednodnevnu ponudu za određenu uslugu ili proizvod. Ponude su neponovljive zbog popusta koji mogu doseći i 90%. Ponuda prolazi i popust se ostvaruje samo ako se sakupi dovoljan broja kupaca. Ako broj zainteresiran kupaca nije dovoljan ponuda ne prolazi i nitko nije obvezan išta kupiti (detaljnije o Kolektivi pročitajte ovdje).

Na prvi pogled teško je vidjeti korist ovakvih servisa, pogotovo kada je riječ o iznajmljivanju privatnog smještaja. Zašto bi vas onda uopće trebali zanimati?

Oglašavanje

Uvrštavanje ponude na bilo koji od ovih servisa je ujedno i plaćena promocija. I to plaćena odobrenim popustom na uslugu koju nudite. Koliko će vam takva promocija biti isplativa trebate vidjeti sami ali uzmite u obzir sljedeće:

 • Trenutno Kolektiva i KupiMe zajedno samo na Facebooku imaju preko 15 000 obožavatelja, dok je broj posjetitelja njihovih web stranica, gdje se ponude nalaze, sigurno puno veći.
 • Većina tih posjetitelja dolazi sa jednim jedinim razlogom a to je da kolektivnom kupnjom ostvariti uštedu na određenu uslugu ili proizvod.
 • Veliki popusti potiču kupce da sudjeluju u ponudama koje ih inače ne bi zanimale. Na ovaj način moguće je doći do novih kupaca koji do sad nisu razmatrali vašu ponudu.
 • Za razliku od drugih promotivnih kanala, ovdje vi ne “forsirate” korisnike da gledaju vaš oglas protiv njihove volje već to oni sami žele raditi, i znate da su sigurno zainteresirani za kupnju i ostvarivanje popusta ako je ponuda dovoljno privlačna. Gdje još kupci sa toliko koncentracije proučavaju vaš oglas?
 • Sami određujete koliko je prodaja potrebno za aktiviranje popusta, a u slučaju ne prolaska ponude niste dužni aktivirati popust.
 • Ako ponuda prođe osim što ste osvijestiti veliki broj osoba o vašoj usluzi odmah ćete ostvariti i prodaju. Tim istim kupcima jednom kada iskoriste vašu ponudu možete ponuditi dodatne razloge zašto bi vam se trebali ponovno vratiti. Jedan zadovoljan gost koji se odluči vrati sljedeće godine sigurno više vrijedi od 10 odustalih upita koji nisu imali prilike doživjeti vašu ponudu.

Što ponuditi?

Najteže će biti definirati ponudu. Jer važno je što ponuditi, u kojoj količini i po kolikom popustu. Morate paziti da ponuda bude s jedne strane izuzetno privlačna kupcima a s druge strane da vam ne stvori financijski gubitak.

Naravno bilo bi neisplativo nuditi smještaj u srcu sezone kada se i bez posebnih ponuda traži ležaj više. Ali kako smo nažalost zemlja samo za ljetni odmor gdje sezona traje najviše 60 dana, ostaje veliki neiskorišteni potencijal smještaja kroz ostale mjesece van glavne sezone.

Nerijetko se događa da gosti žele doći i u zimi kada ih morate odbiti zbog neisplativosti otvaranja objekta na tih nekoliko dana za manji broj osoba (pogotovo ako vlasnik cijelu godinu ne boravi u tom objektu), ili da imate djelomično popunjenu pred sezonu.

U takvim se slučajevima isplati razmisliti o grupnom popustu koji bi istovremeno doveo veći broj ljudi. Tako unaprijed možete znati da će vam otvaranje objekta i dogovaranja dodatnih usluga biti rentabilno. A povećavate mogućnost da će se dio gostiju vratiti neki drugi put i preporučiti vas prijateljima.

Čak i u glavnoj sezoni postoji prostor za grupne popuste. Ako nemate fiksne datume dolaska i odlaska gostiju sigurno vam se zna dogoditi da ne uspijete sve rezervacije nadovezati jedne na druge. Takvih nekoliko praznina kroz cijelu sezonu može stvoriti popriličan broj neostvareni noćenja.

Uz last minute ponude možete probati ponuditi i grupni popust za preostale termine i tako ispuniti nastale “rupe” na kalendaru.

Naravno primjera ima još a na vama je da odlučite koje i kako implementirati. Ne zaboravite da je na kraju dana bolje ponuditi i veći popust gostu i privući ga sljedeće godine nego ostaviti smještaj prazan.

Zaključak

U narednim mjesecima/godinama grupna kupovina i njezina popularnost će samo rasti. Zbog toga ju svakako treba uzeti u obzir i staviti uz bok drugih načina plaćene promocije. Lako je moguće da će dobro definirani grupni popust biti isplativiji od nekih drugih vrsta oglašavanja.

U sljedećem članku vam donosimo intervju sa iznajmljivačem koji je ponudio smještaj putem Kolektive i njegovo iskustvo ovim načinom prodaje.

Da li ste već razmišljali o ponudi vlastitog smještaja na sličnim servisima i zašto?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

10 Comments

 1. Istina, od objave ovog blog posta pojavilo se još nekoliko sličnih servisa.

  Što je naravno dobro jer postoji više opcija za sve koji se odluče ovim putem ponuditi i prezentirati vlastitu ponudu.

  A sad praksa će pokazati koji će se od tih servisa pokazati boljim i privući više ljudi 😉

 2. meni ta ponuda dana nis ne valja, vuce im se sajt ko zgazena macka i stalno baca neki error

 3. Jure,
  molim te pošalji tekst greške i kad se dogodilo da je sajt spor da to odmah popravimo. Za pomoć dajemo besplatan kupon.
  Hvala puno
  Marko

 4. Idem ja brzo errore tražit 😉

  Ali bez zezancije… lijepo je vidjeti kako vam je stalo do mišljenja korisnika… pohvale!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar