Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Problemi sa prijavom na Google Places uslugu

/
/

Još prije nekoliko mjeseci prigovarao sam putem Twittera kako je velika šteta što nam Google ne omogućava da koristimo Google Business Centar uslugu u Hrvatskoj. Prošli tjedan Google Business Centar promijenio je ime u Google Places i na našu sreću napokon je postao dostupan u Hrvatskoj.

Više o samoj vijesti i pokretanju Google Places servisa pročitajte na T-portalu i Infinius blogu.

Prednosti korištenja Google Places usluge za turističke djelatnike i turizam općenito su velike što je i u službenom Googleovom dopisu posebno naglašeno. Osim bolje pozicioniranosti na lokalnoj tražilici, dostupnosti vaših podataka putem Google karte na svim uređajima, izrade kupona, svi gosti mogu napisati i kratku recenziju vaše usluge koju će kasnije svima biti dostupna.

Da bi  dodali svoju tvrtku ili obrt na Google places potrebno je:

  1. imati aktivan Google račun
  2. otvoriti Google Places putem ovog linka
  3. pratiti korake registracije
  4. te na kraju verificirati vašu registraciju putem PINa telefonskim putem

Mogući problemi

Kako Google karta nije točna i precizna za cijelu Hrvatsku, kako je za veće gradove, moguće je da ćete imati problema sa registracijom svog objekta.

Naime u prvom koraku registracije kada trebate upisati adresu smještaja nastaje problem ako se grad gdje se objekt nalazi ne može pronaći putem tražilice na karti. Tada karta umjesto okvirne pozicije vašeg grada prikaže cijeli svijet i bezobzira što unijeli u to polje nećete moći preći na sljedeći korak registracije.

google places

Jedini način na koji smo mi uspjeli zaobići ovaj problem je upisivanjem nekog bližeg većeg grada kojeg su karte uspjele pronaći, te zatim ručno pomaknuti marker na točnu adresu gdje se nalazimo. Na ovaj će način vaša prikazana adresu uvijek imati upisani krivi grad dok će ostali podaci i koordinate vaše lokacije biti točne (što je i najvažnije u ovoj usluzi pošto će korisnicima uglavnom služiti da vas pronađu i dođu do vas).

Drugi problem na koji smo naišli je bio dodavanje dodatnih kategorija za registrirano mjesto. Naime kategorije su dosta limitirane i moguće je koristiti samo one koje vam se same predlože u procesu registracije. Jedva smo pronašli 2-3 kategorije koje su od koristi turističkim djelatnicima.

Treći se problem pojavio kada smo htjeli dodati više detalja o našoj usluzi kroz posebno definirana polja za tu potrebu. Ako npr. imate cocktail bar to ne možete upisati u ta polja jer je riječ “cocktail” za Google neprikladna riječ.

Bez obzira na neke od problema sa kojima smo se susreli svakako preporučamo i tvrdimo da se isplati registrirati i iskoristiti ovaj besplatni način promocije koji Google nudi, pogotovo ako još nemate vlastitu web stranicu.

Ukoliko imate dodatnih pitanja vezanih za ovu uslugu ili problema sa registracijom slobodno nam se javite pa ćemo vam pokušati pomoći.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

5 Comments

  1. Pingback: Google Street View - Budućnost koju turizam čeka? | Koristan Kod, Iznajmljivači 2.0
  2. Nije moguće, barem nije bilo do prije par tjedana kada sam to radio, putem telefona verificirati unos. Uz to, nisam dobio obećano pismo, iako sam sve ispunio po uputama, tako da ću pričekati malo sretnija vremena po pitanju google places.

  3. nije mi jasno, sto da stavim pod kategorije,, jedino sto mogu “normalno” pronaci je guest house,,, na hrvatski je prijevod “prenociste”, to mi ne zvuci dobro, al ne vidim druge smislene kategorije?
    kako je nekima uspjelo da na google + stranici pise “Vila” ili “smjestaj”, kad tih kategorija nema?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar