Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

(Ne)racionalno gospodarenje HTZa našim novcem

/
/

Čovjek bi pomislio kako smo u ekonomskoj krizi da bi trebali racionalnije gospodariti novcem. Naravno bio bi u pravu… ali to ne znači da će tako i biti u Hrvatskoj.

Odličan primjer za gornju tvrdnju je naša Hrvatska Turistička Zajednica koja je lijepo odbila nekoliko odličnih prijedloga pokretača projekta WhyCroatia (projekt koji je HTZ naknadno djelomično kopirao i predstavio kao svoju ideju te čiji banner ponosno podržavamo u desno stupcu bloga) za promociju Hrvatskog turizma.

Umjesto tih prijedloga prošao je prijedlog za TV reklamu “vrijednu” 500 000€ koja sadrži jednu spornu žensku guzu i par videa naših prirodnih ljepota predstavljenih kroz običan video slideshow uz “užasno kompliciranu” pozadinsku priču.

Znači nema se para! Sredstva se cijede sa svih strana a HTZ u takvoj situaciji doslovno baca ogromne novce u tv reklamu koja ne može opravdati ni 1% uložene vrijednosti. Naravno ta će reklama još potegnuti para iz proračuna za naplatu računa svih TV postaja gdje će se prikazati, a vjerujte mi da će je prikazivati jako puno koliko su ponosni na nju (izuzevši onu guzu).

Očito nitko u HTZu ne vidi prednost ulaganja smiješno malih novaca (u odnosu na sredstva uložena u spornu TV reklamu) u nekoliko projekata poput ovih koje je Boris predložio i dobivanja daleko veće medijske popraćenosti i medijskoga prostora potpuno besplatno.

Upravo ti i slični projekti imaju ogromni potencijal za pokretanje viralnog marketinga koji je danas svugdje prepoznat, cijenjen i poželjan. Jedan od najboljih primjera ikad takvog marketinga u turizmu je oglas za “Najbolji posao na svijetu” kojeg je plasirala Australska turistička zajednica (ili kako se već zovu). Što su i kako postigli pročitajte ovdje ili pogledajte ovdje.

Tamo gdje su oni dobili besplatnu reklamu i medijski prostor mi ćemo morati skupo platiti svaku sekundu prikazivanja. Ali zato će učinak te naše promocije biti nemjerljiv sa njihovim (naravno u negativnom smislu).

Ako je toliki potencijal Borisovih prijedloga a potrebna sredstva da se realiziraju toliko mala u odnosu na mogući rezultat pitate se zašto bi HTZ uopće odbio takvu mogućnost!?

Marko Rakar je kroz svoj blog post odlično prikazao kako i zašto se ovakve stvari događaju kod nas. Tj. zašto se ne radi na pravi način već se radi na “hrvatski način”.

I tako umjesto da imamo TV reklamu i par viralnih projekata istovremeno mi nemamo ništa. O ne, zaboravio sam… ipak nam ostaje reklama! Ima nade (not).

Dodatak: U međuvremenu je prezentirana još jedna odlična ideja za reklamu koju možete pogledati ovdje http://bit.ly/a0fNGc. Izgleda da samo HTZ nema kreativnih ideja :).

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

7 Comments

 1. Žalosno je vidjeti kako se odnosi prema novcima poreznih obveznika, ne samo HTZ već cijeli državni aparat. Ne mogu vjerovati da ih nije sram reći koliko su ‘potrošili’ na snimanje onog jadnog spota, i micanje scene sa guzom poslije.. :// Nažalost smo još uvijek daleko od zdravog razuma…

 2. standardna hrvatska priča… nikad mi neće biti jasno zašto ne daju šansu nekom kreativnom, poput borje i još gro ljudi kod nas koji fakat imaju ideja, a npr ovom liku http://vimeo.com/butrakovic da im napravi spot, za doslovno 10 puta manju lovu neg kaj oni snimaju. ne samo da će spot izgledat bolje, nego bi i imao nekog smisla, a ne da gledamo nabacane klišeje.

  šta se guze tieć ,to tek prebam izbacit post oko toga, možda će ić sutra, il vjerojatno ovaj tjedan… uglavnom, nije stvar u guzi, već o mentaliteta medija i političara da rade famu oko nečeg apsolutno nebitnog, u trenutku kad imamo neusporedivo većih problema.

  najgora stvar u svemu je to što nam guza ni u jednom obliku neće ni pomoći ni odmoći, samo ćemo potrošiti vrijeme…

 3. @Hrvoje
  Mislim da nije problem u tome tko je sposobniji, već tko surađuje u djeljenju love. Njima je cilj potrošiti što više jer na taj način više ostaje ekipi koja stoji iza svega, pa tko god to bio…
  Isto kao što obična žarulja kod nas ne košta 3 kune nego 3000kuna.. :/

 4. Ma oni se boje dati nekom kreativnom i kvalitetnom šansu iz razloga jer misle da će “dobitak” trebati djeliti sa njima… ovako sve ostaje između “njih”…

  Samo ne kužim kako im nije jasno da ako puste kreativne i sposobne ljude da ćemo svi zajedno imati koristi i zajedno više nego ovako… pa čak i “oni” će imati više nego na ovaj način kada nas samo guraju u propast.

  Ah…

 5. Osobno mislim da nas više ništa ne može i ne smije začuditi u ovoj “banana” državi, glede guzice, sad su u biti maknuli jedini “viralni” segment iz cijele priče, a i sam spot ionako je kopija inozemnih video spotova, kao što si naveo i primjer za whycroatia koji su isto kopirali od borje i ekipe.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar