Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Koristite Bcc polje za slanja e-mailova na više adresa

/
/

Svake godine za Uskrs, isto kao i za Božić i Novu godinu većina nas šalje čestitke najvjernijim gostima, poslovnim partnerima i dr. I upravo ta nevina radnja i nedovoljna informiranost mnogih može izazvati nepotrebne probleme.

Zašto? Dovoljno je pogledati sliku u naslovu i sve će vam biti jasno. Naime slika prikazuje samo jednu od desetak e-mail čestitki koje smo primili ove godine i ono što ih sve krasi je poduže To polje. Upravo se iz tog polja može iščitati preko 300 različitih e-mail adresa raznih poznatih i nepoznatih tvrtki te privatnih osoba.

To ne bi bilo moguće da je umjesto To polja bilo korišteno Bcc polje koje je namijenjeno upravo za takve potrebe. Svaki moderan e-mail klijent danas nudi svojim korisnicima Bcc polje. Ako vam nije odmah vidljivo provjerite u postavkama gdje se točno može uključiti i uključite ga.

Kada koristite Bcc polje umjesto To polja ono onemogućuje primatelju e-maila da vidi sve druge primatelje tog istog e-maila (tj. ostvarivanje primjera sa slike) i tako štiti tuđe podatke a i vas od odgovornosti za njihovo dijeljenje (više o značenju i načinu korištenja određenih polja u e-mail komunikaciji pročitajte ovdje).

E-mail adresa je osobni podatak i samo njezin vlasnik ima pravo odabrati da li želi da se i gdje javno prikazuje. Osim toga ako e-mail adrese javno obznanite kroz To polje povećate mogućnost da sve te adrese završe u krivim rukama i kasnije budu izložene povećanoj spam aktivnosti.

Kako svaki primatelj ovakvog e-maila vidi sve ostale primatelje lako se može dogoditi da e-mailovi završe u rukama vaše konkurencije i tako u par minuta bez muke dođu do kontakata koje ste vi skupljali mjesecima ako ne i godinama.

Nikada nije kasno mijenjati navike na bolje pa ukoliko pripadate u skupinu korisnika koja koristi To polje na krivi naćin ili znate nekog tko to radi sa vašim podacima sada je pravo vrijeme da to promijenite i pošaljete mu link na ovaj članak:).

I na kraju samo da svima poželim Sretan Uskrs.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

7 Comments

 1. … i onda svi mailovi završe u spam filteru kao “not for me”.
  A ima toliko skripti za slanje mass mailova tako da svatko u To: polju vidi svoju i samo svoju adresu.

 2. Ako se Bcc polje normalno koristi neće sa njim biti nikakvih problema. A daleko od toga da se treba koristiti za mass mailing newslettera i sl. 😉

  Za to postoje posebni programi i usluge o kojima ću nadam se nešto skoro i napisati.

 3. Kod nas u Zakonu stoji ovako:

  Članak 111.

  (3) Fizička ili pravna osoba trgovac može se koristiti podacima o elektroničkim adresama, dobivenim od svojih potrošača u svrhu prodaje proizvoda i usluga, za izravnu promidžbu samo vlastitih sličnih proizvoda ili usluga, uz uvjet da ti potrošači imaju jasnu mogućnost besplatnog i jednostavnog prigovora na takvu uporabu podataka o elektroničkim adresama prigodom njihova prikupljanja i prigodom primitka svake poruke, u slučaju da potrošač nije unaprijed odbio takvu uporabu podataka.

  (4) Nije dopušteno, u svrhu izravne promidžbe, slanje elektroničke pošte u kojoj se pogrješno prikazuje ili prikriva identitet pošiljatelja u čije ime se šalje priopćenje, ili bez ispravne elektroničke adrese na koju primatelj može, bez naknade, poslati zahtjev za onemogućavanje takvih priopćenja.

  Anyway, za slanje čestitki ipak je bolje upotrijebiti neku newsletter skriptu nego Bcc:
  Ako se šalje uz Bcc:, ako mail ne zaglavi u spam filteru na mail serveru, primatelj u To: polju neće vidjeti svoje ime/adresu nego ili ništa ili nešto bezveze.
  Ja mislim da je IRL pristojnije ljude oslovljavati imenom nego “hej ti tamo”, a isto primijenjujem i na webu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar