Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Google Street View – Budućnost turizma?

Zamislite sljedeću situaciju:

Prilikom traženja materijala na Internetu za seminarski rad o rimskoj arhitekturi, mladi student nailazi na predivnu sliku stare rimske arene. Dijelom zbog radoznalost a dijelom zbog potrebe provjerava o kojoj se areni radi i gdje se nalazi. Klikom na adresu brzo mu se prikazuje točna lokacije te građevine na karti. Dodatnim klikom miša aktivira interaktivnu panoramu tog nevjerojatnog zdanja te kreće sa razgledavanjem.

U tom trenutku prilazi mu djevojka i zainteresirano promatra prekrasnu staru građevinu na ekranu. Nakon nekoliko sekundi divljenja predloži dečku da bi mogli umjesto planiranog mjesta odmora radije posjetiti susjednu državu i osobno doživjeti ljepotu te rimske arene. Dečku se svidi prijedlog te brzo zarotira panoramu od rimske arene prema ulici i krene virtualno šetati mjestom.

Ubrzo primijete nekoliko zanimljivih restorana i noćni klub koji bi rado posjetili te ih dodaju u favorite. Nakon šetnje kroz 2-3 ulice dolaze do jednog simpatičnog hotela. Odmah im se prikazuju osnovne informacije o hotelu, ocijene i mišljenje prošlih gostiju te cijene soba. Jednim klikom ulaze u hotel te brzo prošetaju pored recepciju u jednu od soba kako bi je razgledali. Hotel je blizu rimske arene, ima dobre ocjene a i ne prelazi njihove financijske mogućnosti pa odlučuju da će boraviti u njemu za vrijeme praznika. Potreban im je još samo jedan zadnji klik kako bi kreirali rezervaciju sobe u hotelu.

Da sam vam ispričao ovako nešto prije nekoliko godina mislili bi da prepričavam neku znanstveno fantastičnu knjigu. Ali tehnologija napreduje izuzetno brzo pa je ova “znanstvena fantastika” moguća zahvaljujući Googleu. Trenutno je samo dostupna na području američkih gradova i većih gradova svijeta, a nadam se da će uskoro doći i u Hrvatsku.

danas sutra

Google usluge koje zajedno integrirane omogućuju tako nešto su Street View, (budući) Store View i Google Places, a temelj koji spaja sve tri usluge su Google karte.

Street View je zaslužan za puni panoramski prikaz (360º) svijeta koji vidimo i kojim se krećemo kada koristimo Google karte. Sastoji se od brojnih stvarnih fotografija koji su snimljene posebnim kamerama sa vrha Google vozila svakih nekoliko desetaka metara. Slike se naknadno spajaju u interaktivnu panoramu preko koje se još dodaju osnovni podaci sa Google karte poput imena ulica, strana svijeta i sl.

Store View je nova Google usluga koju trenutno testiraju te je još uvijek nisu službeno najavili (ali čini mi se da je svakako izgledna u nekom obliku u budućnosti). Ono što bi Store View trebao omogućiti vlasnicima tvrtki i obrta je postavljanje interaktivnih panorama unutrašnjosti njihovih dućana, restorana, soba, apartmana i dr. koje će biti direktno integrirane u Street View.

google store view

Nedavno je predstavljena nova funkcija Google Street Viewa koja prikazuje Google Places informacije u samom Street Viewu. Ukoliko ste poslušali naš savjet u prošlom članku i stavili svoju djelatnost na Google karte putem Google Places usluge, jednom kada Google Street View postane dostupan na vašem području ti će se podaci prikazivati korisnicima na panorami kada “će prolaziti” pored vas (vidi sliku ispod za primjer).

google places street view

Nažalost Google Street View još uvijek nije dostupan u Hrvatskoj. Ali nedavni oglas za vožnju posebnog Google tricikla koji će fotografirati hrvatske ulice daje naznaku da ćemo Street View možda vidjeti ranije nego što smo to prvotno očekivali.

Tko zna, možda već kroz godinu dana gore opisani primjer može postati i stvarnost za mladi par iz Mađarske koji želi posjetiti i uživo vidjeti pulsku Arenu. Ali i stvarnost za brojne druge goste koji će upravo na ovaj način otkriti i zainteresirati se za sve znamenitosti Dubrovnika, Zadra, Rijeke, Zagreba, Varaždina, …

Uz privlačenje gostiju Google Street View bi se mogao primijeniti kao bolji putokaz do vas, dao bi mogućnost gostima da vide kakve su okolne plaže i ponuda drugih sadržaja u mjestu ili kao dokaz koliko ste stvarno blizu važnim znamenitostima koje želi pogledati.

Naravno uz sve pozitivne primjere i buduće primjene ove tehnologije kroz proširenu stvarnost,   postoji i negativna strana ovakve usluge. Ali kako smatram da je dolazak Street Viewa u Hrvatsku više pozitivna nego negativna stvar ostavljam na vama da kroz komentare iznesete razloge zašto ne bi htjeli da Google Street View dođe do nas.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

8 Comments

 1. šteta što nema više detalja o oglasu, makar posao neće sigurno biti lak ali interesantan u svakom slučaju…

 2. Ova hipotetska priča nikako ne opravdava toliko smanjenje privatnosti. Za tih dvoje mađara možemo napraviti i sajt koji ne iziskuje da se svaka kuća u Hrvatskoj može naći na internetu.
  Još jedna strašna stvar za koju sam čuo nedavno je googlovo snimanje mac adresa svih wireless adaptera dok Street View auto prolazi kroz grad. I onda fino kad trackiraju cjelokupnu wireless infrastrukturu sigurni su da te mogu naći u bilo kojem trenutku. Mislim da je strašno.

 3. Da mnogima koji imaju privatne kuce i dr. objekte ovo bi moglo smetati. Ali osobno ne vidim zasto bi ovo bilo vece narusavanje necije privatnosti od npr. slikanja vlastitih fotografija nekog mjesta i postavljanja istih na Flickr, Facebook i sl. servise.

  A ovo da google vozilo skuplja i druge podatke prvi put cujem i ako je stvarno tako to mi se ne svida :/

 4. Treba probat saznat tko ce dobiti posao, pa ako nece biti vezani nekim ugovorom da kasnije da kratki opis ovog posla. Jer i mene zanima kako sve to funkcionira 🙂

 5. Istina 🙂 i ja bi upravo tu brzinu zaključivanja stavio kao prednost dolaska Street Viewa u HR umjesto mane. Ali to je ono što si rekao… sve ovisi kako gledaš na to 🙂

 6. Da, ali nekada samo lakoća pristupa informaciji puno znači.
  Kao što je Rakar na jednoj prezentaciji rekao, on je želio ljudima dati statistiku popijenih kava na Pantovčaku i druge statistički prikupljene informacije iz ureda predsjednika. I ljudi su se pobunili jer takav način prikaza omogućuje svima da puno brže zaključe neke stvari. Dakle nije crno-bijelo (ima ili nema slika), nego je sivo, samo mi moramo reći koliko sivo da bude 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar