Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Kada Poslati Newsletter Sa Posebnim Pogodnostima?

/
/

Ako se bavite turizmom u Hrvatskoj i želite informirati svoje goste o vašoj ponudi putem newslettera ne trebate ga slati svaki mjesec kao što se to radi u zemljama gdje se na turizam ne gleda kao sezonsku pojavu i gdje turistička ponuda postoji cijelu godinu. Dovoljno je poslati  (ako ne i previše) 2-3 newslettera godišnje. Obično se jedan šalje na kraju sezone kao zahvala svima koji su ljetovali kod vas, drugi za blagdane, a početkom 2-3 mjeseca šalju se posebne ponude za predstojeću sezonu. Može se pripremiti i dodatni newsletter sa Last Minute ponudom i poslati pred samu sezonu ili u sezoni ako nisu svi kapaciteti popunjeni.

Screen shot 2010-03-17 at 12.56.55

Razlog zbog kojeg smatram da ne treba češće slati newslettere leži u tome što većina gostiju koja razmišlja o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji i njezinoj ponudi razmišlja samo o ljetovanju. Do tada razmišljaju o skijanjima, blagdanima i sl. u drugim zemljama te do proljeća niti ne razmišljaju o nama i ljetovanju. Sve ponude i promocije koje im se pošalju u tom razdoblju mogu ih samo iritirat te uzrokovat da se ispišu sa vaše newsletter liste.

Početak proljeća je zato idealan za slanje newslettera iz više razloga:

 • Ljeto je većini sljedeći veliki odmor kojeg sada razmatraju i kojem se vesele.
 • I “najsporiji” gost ima vremena razmotriti vašu ponudu, napraviti potrebne promjene i uplatiti akontaciju prije početka sezone.
 • U proljeće još uvijek nisu svi kapaciteti popunjeni pa gost ima veću slobodu odabira željenog termina i smještaja (mi to posebno naglašavamo svake godine jer smatramo da je mnogima upravo to ključan faktor).
 • U slučaju neodlučnih gostiju imate dovoljno vremena za dodatne radnje sa kojima bi pokušali utjecati na njihovu odluku.

Da newsletter bude uspješan mora ostvariti određenu prodaju, a to neće napraviti samim podsjetnikom gosta na vašu ponudu sa kojom je već bio upoznat i ranije. Gost da bi ponovno ljetovao kod vas te i dalje vidio prednost primanja vašeg newslettera mora dobiti dodatnu vrijednost u odnosu na običan odlazak na vaše web stranice. Ako gost na kraju ne odluči ljetovati kod vas i iskoristiti neku od pogodnosti velika je vjerojatnost da će upravo zbog posebnih ponuda koje možda iskoristi u budućnosti i koje su mu dostupne samo ovim putem ostati i dalje vaš pretplatnik.

Posebne pogodnosti

Veličina i raznolikost dodatnih pogodnosti koje možete nuditi u newsletteru dosta ovise o vašoj ponudi i njezinoj raznovrsnosti. Veća ponudu znači veću fleksibilnost kod prodajnog procesa sa gostima. Pogodnosti za goste koje možete izvući iz vaše ponude su:

 • maincontent2Novčani popusti – iz našeg iskustva najbolje prihvaćena pogodnost. Posebni popusti mogu biti za stalne goste, veću grupu gostiju, goste koji ostaju veći broj dana, goste koji su preporučili svoje prijatelje k vama i mnogi drugi popusti.
 • Dodatne usluge u sklopu smještaja – ako posebno naplaćujete dodatne ležajeve ili nudite uslugu pansiona možete odlučiti nešto od toga ponuditi besplatno ili sa popustom i tako olakšati gostu odluku da odabere upravo vas.
 • Dodatne vanjske usluge – ako imate ili surađujete sa osobama koje nude brodove, čamce, pedaline, bicikle i sl., dogovorite se za povoljniju cijenu pa ih ponudite gostima u cijeni smještaja. Uvijek postoje gosti koji bi radije uzeli čamac na jedan dan ili otišli na plaćeni izlet na Kornate nego iskoristili popust od 10% na cijeli aranžman.

Kada vidite koje sve pogodnosti možete ponuditi gostima odaberite jednu ili dvije za koje smatrate da će biti najprihvaćenije te njih promovirajte kroz newsletter. A ostalo čuvajte sakriveno te iskoristite kao “tajno oružje” kod neodlučnih gostiju kojima je potreban dodatni mali poticaj za odluku. Kombinaciju i veličinu pogodnosti najbolje ćete ocijeniti i primijeniti sami na svakom pojedinom gostu.

Rado bismo čuli kroz komentare vaša mišljenja koliko često i da li šaljete newsletter svojim gostima te koje im sve pogodnosti nudite.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

5 Comments

 1. Odličan članak, ovo je koliko se sjećam prvi put da je netko progovorio i naveo konkretne primjere vezano uz koristi newslettera kao odličnog alata koji može pomoći kod promocije turistističkih kapaciteta, tvrtke i sl.
  Iako većina sam newslettera smatra spamom, pametno “doziran” može biti “killer” alat za privlačenje gostiju primjerice u tvom slučaju.
  Ovo je svakako jedan od korisnijih blogova u sferi turizma i turističke promocije, samo nastavi tako dalje sa odličnim postovima.

 2. Hvala na pohvalama.

  Trudim se pisati o onom što i radimo kada se bavimo našim apartmanima pa od tud i dosta konkretnih primjera koji su onda spremni za kritike čitateljstva :).

  A za newsletter se slažem da ako je stvarno dobro doziran i bavi se onim što je njegov pretplatnik i očekivao od njega kad se pretplatio da je dobar alat za promociju.

 3. Pingback: Automatizirani sustavi za kreiranje rezervacija i njihovi nedostaci | Koristan Kod, Iznajmljivači 2.0
 4. Premješteno sa stare adrese:

  Prije svega, sve pohvale, odličan blog, odlična i pregledna stranica na facebooku. Kad sam dosla s posla, bacila sam malo oko o čemu se tu priča i, evo, nakon punih 5 sati, još uvijek sam prikovana za ove zanimljive tekstove.
  Što se tiče newslettera, nije mi baš najjasnije kako to funkcionira. Izrađujete li ih u nekom programu pa ih stavljate u prilog mailovima i kako se zapravo stvaraju pretplatnici?
  Hvala na odgovoru i svakako nastavite s odličnim poslom!
  Želim Vam plodnu sezonu!
  Elena

 5. Drago mi je da vam se sviđa blog i da su vam zanimljivi tekstovi, i hvala na željama za ovu sezonu. Nadam se da će nam svima biti plodna 🙂

  Izradu newslettera sam planirao pokriti u jednom budućem blog postu ali mogu vam ukratko opisati postupak.

  Sam newsletter možete napraviti kroz specijalizirane programe za tu namjenu, ručno (običan tekst – ali onda je manje efektan) ili koristiti neki od web servisa za tu namjenu poput Mail Chimpa (http://www.mailchimp.com/) ili Campaign Monitora (http://www.campaignmonitor.com/ – osobno ga koristimo).

  Sakupljanje pretplatnika se radi putem web formi na web stranicama i raznim mjestima na webu (poput facebook i sl. stranica gdje se nalazite) i ručno iz pristiglih e-mailova ili ručno predanih kontakata od gosta.

  Ovisno o način kreiranja newslettera na kraju se određuje i način slanje newslettera na više adresa.

  Prednost gore navedenih web servisa je to što za vam nude sve navedeno u jednoj usluzi. Znači daju vam kod za newsletter formu koju samo ubacite na web stranice. Dobijete lijepe i moderne predloške za newsletter. Za vas odrade slanje na veliki boj mailova bez i na kraju od svega toga napraviti informativnu statistiku da vidite rezultate.

  Na kraju je na vama da vidite i odaberete najjednostavniji i povoljniji način za slanje newslettera.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar