Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Ne nudite popuste besplatno

/
/

Možda vam naslov ne zvuči previše logično jer kako nešto poput popusta bilo koje vrste koji je u suštini dodatna “besplatna” vrijednost možete “naplatiti”?

Upravo se u tom pitanju nalazi problem. Naime većina iznajmljivača na popuste i razne druge pogodnosti gleda kao nešto što sebi izbijaju iz džepa u korist gosta. Njima manja zarada a gostu jeftinija usluga. Sad se opet pitate pa zar to nije točno?! Je, ali opet ne u potpunosti jer se u turizmu zaboravlja na osnovne principe prodaje i davanja popusta.

popusti

Nitko u prodaji ne nudi popuste “besplatno”. Ako se nudi popust za gotovinu trgovac tu ima koristi i opet više zaradi nego da za tu prodaju čeka sredstva godinu dana ratu po ratu i to vrijeme nema obrtnog kapitala. Sezonski popusti postoje da se trgovci riješe starih zaliha umjesto da im propadnu i tako spase računicu. Popust na hlače ako uz njih kupite i remen također ima svoju svrhu, itd. Popust je stvar percepcije gdje prodavač ima korist ali kreira i percepciju koristi kupcu (rekli bi win-win situacija).

Identično se moraju ponašati i iznajmljivači kod dijeljenja popusta i raznih pogodnosti. Umjesto da odbijaju goste (što sam često doživio) zbog svoje nefleksibilnosti i sa argumentima da će radije biti prazni nego dati svoj smještaj u bescjenje (kao da primaju novčanu naknadu kad su prazni 😉 ) trebali bi iz takve situacije izvući korist.

Vaše cijene su fiksne i tako na njih morate gledati. A sve popuste koje odobrite osim što daju dodatnu vrijednost vašim gostima trebale bi donijeti i neku dodatnu vrijednost vama. Premda je popust s vaše strane odricanje određenog iznosa zarade on ne bi trebao uvijek biti gubitak zarade u cijeloj visini tog popusta.

Zato sljedeći put kada vas gost traži popust razmislite što vam je u tom trenutku važno a gostu trivijalno pa zatražite to kao uvjet za odobrenje popusta.

Zašto gosta za odobreni popust ne bi tražili da napiše preporuku nakon ljetovanja za vaš smještaj koju bi iskoristili i stavili na web stranice ili Facebook i od koje bi imali trajnu koristi a gostu je to 5 minuta posla. Zašto ne bi tražili da izdvoji i objavi par slika sa ljetovanja i tako doprinese nekoj od društvenih mreža na kojoj se nalazite i potakne druge goste na istu radnju (a i svi njegovi prijatelji će vidjeti gdje je ljetovao i tako dobivate besplatnu reklamu). Zašto za taj popust ne bi tražili gosta da ostane dan-dva duže pa da popunite tu malu rupu između dvije rezervacije. Ili zašto u najmanju ruku ne bi tražili da se pretplati na vaš newsletter, počne vas pratiti na Twitter i Facebooku.

Vjerujte mi da će gost u većini slučajeva objeručke prihvatiti takvu ponudu jer s njegove strane daleko veću vrijednost ima kratkoročno smanjenje cijene ljetovanja od vaše dugoročne koristi koju ćete imati od njegove preporuke.

Zato se sljedeći put sjetite da popusti nikada nisu “besplatni”, tj. barem ne bi trebali biti 😉!

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

4 Comments

 1. Dat cu vam 5% popusta ako mi date spisak 10 ljudi (sa svim kontaktima) za koje mislite da bi im bila zanimljva nasa usluga i koji bi mogli svratiti kod nas.

  Moje malo razmisljanje 🙂

  Uzivajte!

  g.

 2. Zanimljiv prijedlog 🙂 Mi do sada nismo nikada probali tako direktno dolazit do podataka već smo dijelili brošure i zamolili goste da ako imaju prijatelje koje bi zanimala ponuda da im ih predaju. Znamo za par slučajeva gdje nam je takva taktika prošla ali nažalost to ne možemo mjeriti pa ne mogu ni govoriti o nekoj isplativosti takvog pristupa.

 3. Ovo je tipicna prodaja od kuce do kuce tj. onih ludih zdjela, usisivaca i slicnih navlakusa. Zanimljivo kako izgleda prodjani razgovor s ljudima s spiska.

  Dobar dan g. Maric,

  gdja Ivana Ivic mi je dala vase podatke misleci da ce vam nasi apartmani, xyz ili sto vec biti zanimljivi. Gospodja je bila kod nas / konzumirala kod nas i bila je zadovoljna, ushicena … (ili sto vec) te vjerujemo da bi i vama mogli pruziti nesto slicnog 🙂

  Malo se salim, no vjerujem da ste skuzili proces 🙂

  g.

  p.s. Mislim da je A&T na slicnu foru prodao milijune telefonskih prikljucaka. Cak ima i neka studija o tome. Nemoj me hvatati za rijec koja je firma, no znam da je to bilo u USA 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar