Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Kako Zadržati Posjetitelje Na Web Stranici?

/
/

Danas ću sa vama podijeliti jedan kratak savjet/opservaciju iz nedavnog redizajna turističke web stranica Vile Krune i Palme.

A taj savjet je: Zaokupite pažnju i zainteresirajte gosta slikama!

Zašto? Primijetili smo da posjetitelji redizajnirane stranice u prosjeku češće ostaju na stranici nakon dolaska na početnu stranicu (tzv. Bounce rate) te pregledaju više stranica po posjetu nego što su to prije činili (tzv. Pageviews).Tako sada imamo dnevne prosjeke od desetak pregledanih stranica po posjetitelju u što su uključeni i bounce rate posjetitelji (kojih još uvijek ima previše) bez kojih bi ovaj broj bio još i veći.

google analytics vila kruna

Ovakav je rezultat za malu web stranicu, po mojem mišljenju, stvarno pohvalan.

Kako smo za početak prebacili sadržaj stare web stranice na novi dizajn (znači kompletan tekst, slike i strukturu) i na mjestima samo povećali slike i “približili” ih posjetiteljima (pogotovo na početnoj stranici gdje trenutno dominira prikaz slajdova trenutne ponude smještaja, i na svakoj pojedinačnoj stranici apartmana gdje se u vrhu stranice vrti prezentacija slika gledanog objekta umjesto generičkih ljetnih motiva), lako se je dalo zaključiti da je upravo ta promjena kod posjetitelja uzrokovala povećani interes za istraživanjem ostalih dijelova naše ponude.

U jednu ruku je i logično ovakvo ponašanje posjetitelja jer dok istražuju turističku ponudu destinacije koju namjeravaju posjetiti više ih zanimaju slike nego tekst iz prostog razloga jer je lakše vizualizirati smještaj na temelju par slika nego na temelju par odlomaka teksta. Zato se pobrinite da prvih par slika s kojima posjetitelji dođu u doticaj dolaskom na vašu web stranicu budu oku ugodne i da ih zainteresiraju za daljnje istraživanje.

Kako su isti dijelovi web stranice izgledali prije u odnosu na trenutnu verziju možete vidjeti na sljedeća dva primjera (lijevo se nalazi nova verzija):

vila kruna novi vs stari

vila kruna stara vs nova 3

Nažalost u ova 2 mjeseca kako je redizajnirana web stranica online nismo primijetili neka značajnija povećanja u broju upita i potvrđenih rezervacija.

Trenutno razrađujemo par ideja kako iskoristiti ovo povećanje pageviewsa i kroz njega prikupit podatke potencijalnih budućih gostiju (naših leadova) o uspjehu ili neuspjehu kojih čete moči pročitati u nekom budućem blog postu.

Za sada smo ipak zadovoljni činjenicom da smo uspjeli prezentirati našu ponudu većem broju ljudi i prikazati njezinu kvalitetu za koju smatramo da će na kraju biti ključni faktor za dovođenje tog posjetitelja nazad k nama kroz potvrđenu rezervaciju (tako se barem nadamo 🙂 ).

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

6 Comments

 1. “Nažalost u ova 2 mjeseca kako je redizajnirana web stranica online nismo primijetili neka značajnija povećanja u broju upita i potvrđenih rezervacija.”

  Hmmm… super je sve išlo, do gornjeg citata. Jeste razmišljali da na neki način pojačate kategorije POŠALJI UPIT i/ilio REZERVIRAJ ?

  Nekako mi je taj REZERVIRAJ u istoj kategoriji kao i ostali linkovi i jednostavno se posjetitelj vase web stranice pogubi po cijelom sadrzaju. Ideja koja mi pada na pamet ovog trenutka je da odmah na naslovnici, u prvom dijelu ekrane opalis u glavu posjetitelja – “Dođi i opusti se” … nisam baš tekstualni kreativan .. no ideja je da odmah pozivas posjetitelja da se rezerviraju. No, ne na nacin “REZERVIRAJ OVDJE” vec na nacin “da on to sam želi kupiti” … tvoje je da ga samo malo “pogurnes” taj korak vise.

  g.

 2. Jesmo i o tome razmišljali. Naime ovaj redizajn je verzija 1.0, tj. kako sam napomenuo u članku samo smo prebacili stari sadržaj na novu temu te povećali slike. Detaljnije promjene tek slijede. Tako da su sve mane stare web stranice, između kojih je i taj nejasan poziv na akciju, ostale i ovdje.

  Taj poziv na akciju ćemo sigurno nekako naglasiti.

  Za sada smo odustali da odmah na prvoj stranici nudimo neku opciju gostu da rezervira išta jer smatramo da bi ga tako mogli odbit pošto se još nije ni upoznao sa našom ponudom a mi mu već guramo neku “obvezu”.

  Također kako nam je velika većina novih e-mailova neka vrsta upita kojeg onda tek obrađujemo i vodimo goste prema rezervaciji, a ne direktna rezervacija, smatram da je možda bolje potaknuti gosta i pokazati mu da nam se može uvijek i slobodno javiti pa ga kasnije “lako” potaknemo na rezervaciju kroz e-mail ili tel.

  Sada kroz 2 tjedna ćemo ubacit formu, kao za newsletter, koja će na stranicama apartmana nuditi gostima mogućnost dobivanja cjenika (pošto cijene ne objavljujemo na samoj web stranici), te se nadamo da ćemo na taj način sakupiti više leadova.

 3. Hmmm… ovo je nesto sto sam pokusao i sam u nekolicini projekata (posjetitelj ce prepoznati kvalitetu koju mu nudim) i negdje sam “popusio” debelo, negdje je ovakav princip dobar (kod vrlo skupih usluga) no sve vise nekako “vucem” prema tome da treba napraviti model da posjetitelj zeli to kupiti.

  Osobno sam u fazi eskperimentiranja premise: “People don’t want to be SOLD. They want to BUY!” Pruzim im razloge za kupnju, benefite i sve sto ide uz to (to i radite jako dobro), no fora je u onom “koraku vise” da on to pozeli kupiti.

  Zabrijao sam malo … nemoj mi uzeti za zlo 🙂

 4. Ne ne, nema nikakvih problema… svako mišljenje dobro dođe i daje dobar uvid u to što radimo i loše i dobro i pokazuje nam neke stvari kojih možda nismo niti svijesni.

  Ovo što si napomenuo nije ništa netočno… treba probati sve načine i tek onda vidjeti kojeg brojke najviše vole 🙂

  Ako imaš neki link na neku stranicu koja ima dobro riješeno ovo što predlažeš slobodno ga podjeli ovdje s nama pa da vidimo kako to izgleda i u praksi.

 5. Uzeli ste loš primjer stranice pošto se te dvije vile nalaze u malenom selu Kraj na Pašmanu,a njihova je popunjenost u sezoni ispod 20 kapaciteta.

 6. Uzeli smo onaj primjer kojem smo imali pristup… a i na njemu se vidi neki pomak pa mislim da je dobar pokazatelj.

  Ako imate neki bolji primjer i na više ili većem uzorku rado bi htio o tome više čuti. A možete razmisliti i da ga osobno izložite ovdje putem bloga ako ste zainteresirani.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar