Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Gowalla Trips Funkcija U Službi Hrvatskog Turizma

/
/

Svi su već čuli i pričaju o Gowalli. Ako ne znate o čemu pričam obavezno posjetite stranice Netokracije i pročitajte odličan članak o tome što je i kako se koristi Gowalla. Ovdje ću samo izvući onaj glavni dio koji opisuje taj servis:

Gowalla je lokacijska igra … U njoj prepoznavanjem (spotanjem) i prijavom (check in) lokacija na kojima se nalazite dobivate biljege, ikone te bodove. Naizgled trivijalna, GoWalla je jedna od onih aplikacija na koju se lako možete navući.

Trenutno postoje 2 glavna razloga (ili osobne koristi) zašto korisnici koriste Gowallu:

 1. razlog je da korisnici na temelju svojih potreba nađu odgovarajuće mjesto koje će im zadovoljiti tu potrebu (npr. ako se nekome jede pizza tražiti će lokalne pizzerije, ako se netko želi pomoliti tražiti će crkve i sl.).
 2. razlog je potreba da se sakupi što više bodova, biljega i ikona sa kojima će korisnici bolje rangirati od svojih prijatelja.

Upravo taj sistem nagrađivanja koji je Gowalla uvela i koji je glavni pokretač većine aktivnosti i natjecateljskog duha njezinih korisnika treba iskoristiti za njihovo dodatno poticanje da istražuju okolinu.

Najbolji način za postizanje tog cilja je povezivanje nekoliko lokacija u jedinstvene ture ili izlete (originalnog naziva Trips) koje nakon što se prođu priskrbljuju poseban biljeg korisniku.

Screen shot 2010-01-05 at 04.17.45

Uzmite za primjer da je vaše mjesto poznato po ribljim delicijama te kreirate posebnu turu koja objedinjuje nekoliko restorana i konoba koje ih nude. Sada će svaki Gowalla gost nakon što posjeti jedan od tih restorana imati dodatnu motivaciju (a u slučaju Gowalla korisnika i potrebu 😉 ) da posjeti i druge restorane iz te ture samo zato jer do sada nije znao za tu posebnu ponudu vašeg mjesta ili samo radi virtualne nagrade u obliku biljega.

Uz njih možda naleti i na neku drugu zanimljivu turu koja je kreirana za promociju lokalnih znamenitosti pa se odluči i njih posjetiti pošto su mu usput a može i dodatni biljeg zaraditi u svoju Gowalla putovnicu. Bez ovih tura gost bi najvjerojatnije zadovoljio samo svoju prvu potrebu a to je bila glad te otišao bez cilja dalje.

I dok gosti sakupljaju virtualne biljege po vašem mjestu naši ugostitelji, prodavači suvenira i dr. profitiraju. Takvi turisti će najvjerojatnije vidjeti više naše predivne ponude od drugih i imati više razloga za ponovni povratak sljedeće godine, a kako njihove aktivnosti vide svi njihovi prijatelji to je također najbolja moguća i besplatna reklama našem turizmu.

Premda ovo zvuči malo previše idealistički, što možda i je, ne možete zanemariti mogući utjecaj ove lokacijske igre na goste i njihove navike kao turista i interakcije sa našim mjestima koje će možda potaknuti.

Nažalost trenutno postoji i jedan problem a to je nemogućnost korisnika da sami kreiraju nove ture (funkcija koja je obećana budućim nadogradnjama sustava). Zapravo postoji mogućnost da ju trenutno kreirate ali morate se osobno javite Gowalla timu sa predloženim mjestima koje bi objedinili u jednu turu što ne garantira da će biti prihvaćena.

Do tada vas samo mogu savjetovati da svi zajedno “spotamo” Hrvatsku što je više moguće pa kada dođe mogućnost kreiranja tura da budemo pripremljeni i imamo sve potrebne lokacije i ideje za takve projekte.

Mi ćemo osobno probati stupit u kontakt sa Gowalla timom pa da vidimo dali će nam pustiti par predloženih tura koje želimo napraviti na otoku Pašmanu i vidjet dali je moguće da nekako maknemo broj domaćih tura sa 0 na neki veći i gostima zanimljiviji broj.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

5 Comments

 1. Evo ja sam danas imao kontakt s njima u vezi onog krivog tagiranja i jako su brzo odreagirali i riješili stvar, tako da svakako pokušaj… 😉
  Inače, ova ideja mi se jako sviđa i mislim da bi mogla zaživjeti, naravno uz postojanja aplikacija za više uređaja (osim samo iPhonea kao sada)..
  A što mi se najviše sviđa je ekipa koja stvarno radi na tome, evo ja svjedok 😀

 2. Odlično… ova vijest me stvarno veseli. I čim kreiram dovoljno spotova za ovo što sam naumio na Pašmanu ću ih kontaktiram pa da vidim dali će mi ideja proći.

  I ako odobre i vidim volju s njihove strane stvarno bi nas se nekoliko moglo sakupiti iz zainteresiranih mjesta pa da tako neku veću akciju na nivou cijele Dalmacije i Istre napravimo. Nemamo što izgubiti a možemo nešto dobiti 🙂

  A podrška za druge uređaje i sl. će nadam se s vremenom i do ljetne sezone doći 😉

 3. Pingback: Gowalla Trips Funkcija Dostupna Svima | Koristan Kod

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar