Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Festina Lente Komunikacija

/
/

Započeti ću ovaj članak sa kratkim primjerom kako bi gost tražio smještaj putem Interneta. Uzmimo za primjer da taj gost dolazi po prvi puta u određeno mjesto te da nije prethodno primio usmenu preporuku prijatelja koja bi mu sugerirala određeni smještaj. Evo koje bi sve korake taj gost prošao do potvrde rezervacije:

  1. Sve počinje na Internet tražilicama gdje kroz ključne riječi vezane za lokaciju, kvalitetu, vrstu smještaja i sl. gost filtrira ponudu smještaja. Ovaj postupak ponavlja nekoliko puta sve dok nije potrošio sve željene ključne riječi i njihove kombinacije.
  2. Od svih dobivenih rezultata pretraga gost obično automatski otvara prvih nekoliko web stranica sa liste. Rijetko kada po pojedinačnoj pretrazi klikne na više od 3-4 rezultata a kamoli prelazi na drugu stranicu te iste pretrage.
  3. Kada gost smatra da ima otvoreno dovoljno različitih stranica sa ponudama smještaja brzinskim postupkom radi eliminaciju svih ponuda na njih tek nekoliko. Proces eliminacije obično ne prođu stranice sa nekvalitetnom, skupom ili nedovoljno definiranom i privlačnom ponudom za tog gosta.
  4. Gost se odlučuje kontaktirati preostale iznajmljivače putem e-maila (češće u ovakvim slučajevima) ili telefonski (rjeđe u ovakvim slučajevima).
  5. Dočeka odgovore, radi konačni odabir i potvrđuje rezervaciju odabranog smještaja.

luksuzni apartmani Pašman - Google Search

Kao što vidite činjenica da je gost došao do vaše ponude i odlučio vas kontaktirate je samo po sebi veliki uspjeh i dokaz da radite nešto dobro na Internetu sa vašim web prisustvom. Zato je izuzetno važno brzo i kvalitetno reagirati u trenutku kada vas gost prvi put kontaktira da sav taj vaš trud ne bude uzaludan. I ovime dolazim do objašnjenja mojeg improviziranog naslova pod nazivom “Festina Lente” što bi u prijevodu sa Latinskog značilo “Žuriti polako”. A u našem slučaju znači brzo i kvalitetno odgovoriti gostu.

Zašto je važna brzina?

Kao što je raniji primjer pokazao gost obično kontaktira i nekoliko iznajmljivača istovremeno, pogotovo ako ih odluči kontaktirati putem e-maila. Ovako može sva pitanja koja ima postaviti samo jednom i poslati ih svima a sebi uštedjeti vrijeme koji bi inače proveo tražeći odgovore na svakoj pojedinačnoj stranici.

U tom trenutku uzalud vam najbolja i najpovoljnija ponuda ako ona kasni 1-2 dana i drugi “nepovoljniji” iznajmljivač uspije dati neki popust, doda besplatnu rakiju i ulje te zaključi rezervaciju s gostom.

Zašto je onda važna kvaliteta?

Iz istog razloga zbog kojeg će vam dobra ponuda koja kasni u većini slučajeva biti nekorisna, tako će vam i nekvalitetna ponuda koja brzo stigne isto malo pomoći. Ako ste kontaktirali gosta prvi a vaš odgovor je kratak, neprivlačan i zapravo mu nije ponudio zadovoljavajuće odgovore na njegova pitanja najvjerojatnije će pričekati, pa makar i duže, odgovore konkurencije i dati njima priliku. Uz to ste naravno ostavili i jako loš i neprofesionalni dojam o vlastitoj usluzi što nikada nije dobro.

Cilj je postići optimalnu brzinu i kvalitetu odgovaranja? Ne!

Cilj je biti apsolutno najbrži te istovremeno ponuditi najkvalitetniji i najopširniji odgovor gostu.

Kako to možete postići kada je u pitanju e-mail komunikacija pokazati ćemo vam u sljedećem članku za par dana.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

2 Comments

  1. Pingback: Kako Poslati E-mail Ponudu U 5 Minuta | Koristan Kod

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar