Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Photosynth ili Panorame

Kako “Jedna slika vrijedi 1000 riječi”  smatram da virtualni prikaz prostora vrijedi barem 10 puta više.

Iz tog razloga planiramo postaviti panoramske prikaze od 360˚ apartmana i okolice na naše web stranice. Jer bez obzira na kvalitetu galerija slika, i 3D modele većine apartmana, većini naših posjetitelja je teško dobiti dojam o razmještaju soba i samoj prostranosti apartmana koju iz marketinških razloga želimo posebno naglasiti.

photosynth preview

A kako je već duže vrijeme popularan servis Photosynth koji iz zadanih fotografija napravi interaktivan 3D prikaz prostora, logično se nametnuo kao alternativa panoramskim fotografijama.

Tako smo se našli u situaciji da biramo između tri moguća rješenja:

 1. Cilindrične panorame – panorama kreirana od samo jednog reda fotografija gdje se, ako je riječ o punoj panorami, prva fotografija spaja sa zadnjom kao kada preklopite lista papira. Primjer nekoliko takvih panorama možete pogledati ovdje.
 2. Sferične panorame – panorama kreirana od više redova panoramskih fotografija koja uključuje slike poda i stropa. Kasnije se te slike poslože u virtualnu kuglu kako bi pogled iz njezinog centra omogućio puni virtualni prikaz prostora. Slična vrsta panorame se može napraviti i u kocki, a koji ćete način odabrat ovisi isključivo o vama i dostupnoj opremi. Primjer ove vrste panoramske fotografije možete pogledati ovdje (vlasnik EasyPano).
 3. Photosyntha – 3D prikaz kreiran od velikog broja nepovezanih fotografija. Primjer Photosyntha možete pogledati ovdje.

Pa krenimo sa usporedbom…

Jednostavnost korištenja

Pod jednostavnost korištenja podrazumijevam sami proces dobivanja fotografija te njihovo spajanje u željeni rezultat.

Ovdje glavnu riječ vodi Photosynth. Dovoljno je uslikati veliki broj fotografija bez ikakvih posebnih pravila (premda neki savjeti postoje), ubacit ih u Photosynth program, kliknuti Synth i pričekati da program odradi sve sam. Kada je program gotov odmah možete raspolagati sa vašim rezultatom te ga postaviti na vašu web stranicu.

photosynth shoting

Vidljivo je da je Photosynt namijenjen za široku publiku bez obzira na opremu i fotografsko znanje sa kojim raspolaže.

Fotografirati panoramske slike nije baš tako jednostavno. Ovisno o vrsti panorame koju želite dobiti morate različito i s različitom opremom pristupiti fotografiranju. Naravno bez odgovarajuće opreme poput stativa i kamere sa objektivom sa širim kutom gledanja stavljate se u tešku poziciju i moguće da nećete biti zadovoljni rezultatom. Čak i sa dobrom opremom morate paziti na svaku fotografiju jer ako nisu dobro posložene bit će problema sa njihovim spajanjem i kvalitetom rezultata.

Kada jednom imate savršene fotografije još vam preostaje da ih spojite u posebnom programu, koji će ovisno o kompleksnosti i vašim potrebama od vas zahtijevati dodatni rad prije dobivanja rezultata i ručnog postavljanja na vaše web stranice.

Kontrola rezultata

Što se manje morate miješati u proces kreiranja rezultata to bolje. Ali ne imati ikakvu kontrolu nad rezultatom nije dobro.

To upravo radi Photosynth. Jednom kada ubacite fotografije on počne raditi svoj posao a vi nemate apsolutno nikakvu kontrolu nad tim procesom ili nad rezultatom.

win7 phtosynth

Zbog toga nisam mogao koristiti prvih nekoliko synthova jer program nije uspio spojiti više od 37% fotografija. Kroz dosta testiranja shvatio sam da za uspješni synth morate imati jako puno fotografija, i da je rezultat bolji ako se držite nekih pravila za fotografiranje panorama. Premda ni onda rezultati neće biti zadovoljavajući od prve jer se Photosynth nekad bori i sa običnim panoramama a vama ne daje nikakvu kontrolu nad ovim procesom da mu ga olakšate.

about_synthscreenshot_2

Za kreiranje panorame većina programa ima automatski mod ali nude i poluautomatski i ručni mod u kojem sami možete utjecati na rezultat i tako pomoći umjetnoj inteligenciji programa da kreira savršenu panoramu od fotografija koje već ima. U konačnici smatram da ćete prije kreirati lijepu panoramu nego dobiti isto kvalitetan synth ako se gleda utrošeno vrijeme.

Rezultat

Ovdje nažalost ne mogu objektivno proglasiti favorita. Stvar je svakog pojedinca da odluči koju mu se rezultat više sviđa.

Za prikaz otvorenih prostora smatram da su cilindrične panorame i Photosynth jednako prikladne dok sferičnu panoramu nema smisla raditi.

Za potrebe prikaza zatvorenog prostora osobno bi odabrao Photosynth prije cilindrične panorame, ali bi uvijek odabrao sferičnu panoramu prije Photosyntha.

Zašto? Dok je Photosynth u stanju prikazati samo određeni dio prostora i to razlomljen na nekoliko fotografija, sferična panorama može prikazat cijeli prostor u komadu i bez nejasnih tranzicija. Nažalost sferična panorama ne može detaljno povećati određene dijelove kao Photosynth pa i ovdje odabir odgovarajućeg rješenja ovisi o vama i vašim potrebama.

Također moram napomenuti da računalno nepotkovanim ljudima navigacija Photosynthom prvi put predstavlja mali problem što nije slučaj sa niti jednom vrstom panorama gdje je navigacija razumljiva i prirodna.

Kompatibilnost

Aplikacije za kreiranje panorama možete naći za svaki operativni sistem, a rezultati mogu biti obična JPG slika, quicktime ili flash datoteka. To su sve web standardi koje većina korisnika može odmah pokrenuti iz vlastitog web preglednika.

Sa Photosynthom stvari nisu tako sjajne. Premda je Photosynth web servis ona ipak zahtjeva vlastitu aplikaciju instaliranu na lokalnom računalu kroz koju razgovara sa servisom. Problem je što ta aplikacija trenutno radi samo na Windows XP-u sa instaliranim Service Pack 2 i novijim te Windows Visti (radi i na Windows 7 ali još uvijek ne službeno). Ako imate bilo koji drugi operativni sistem trenutno nemate sreće i nećete moći kreirati vlastiti Synth.

Install Silverlight

Ako ste uspjeli kreirati vlastiti Synth još uvijek ostaje web dio za koji korisnici moraju imati instaliran Silverlight. Tržišna penetracija Silverlighta je daleko manja u odnosu na Flash i Quicktime pa će veći broj korisnika najvjerojatnije morati instalirati taj dodatak što možda neće svima odgovarati iz različitih razloga.

Kako trenutno stvari stoje Photosynth je “rizičnije” koristiti jer postoji veća mogućnost da vaši posjetitelji neće moći vidjeti ono što im želite pokazati.

Cijena

Photosynth je besplatan web servis uz koji dolazi i besplatna aplikacija koju instalirate lokalno na računalo. Naravno postoje određene restrikcije za besplatnu verziju poput ograničenja prikaza vaših synthova više od 500 puta mjesečno i 1 GB za ne izlistane, te 20 GB za javne synthove. Te restrikcije nestaju ukoliko kupite komercijalnu licencu (nažalost nisam uspio dobiti odgovor od Photosynth podrške koja je njezina vrijednost). Ali smatram da će većini korisnika besplatna verzija biti i više nego dovoljna za sve njihove potrebe.

Kod panorama je drugačija priča. Premda ima i besplatnih rješenje, kvalitetan program za kreiranje panorama ipak ćete morati platiti. Ovisno o operativnom sistemu za koji kupujete na program možete potrošiti od 100 kn na više. Sve dobivene rezultate još morate i sami objaviti pa uzmite u obzir da ako vam je web hosting ograničen prostorom da ćete možda trebati i ovdje dodatno utrošiti novce. I naravno ne smijem zaboraviti trošak nove opreme ako ju već nemate.

Ovdje definitivnu pobjedu odnosi Photosynth.

Zaključak

Prije nego završim htio bi vam samo udijeliti par početničkih savjeta koji će vam uštedjeti nešto vremena kod prvih testova panorama i Photosyntha.

Bez obzira koju panoramu odlučite koristiti nemojte pokušavati raditi fotografije ako nemate stativ kojem se može fiksirati kretanje po vertikalnoj osi. Bez takvog (ili ikakvog) stativa će cilindrična panorama ispast isjeckana i morat ćete ju smanjivat da uklonite taj nedostatak. Također za cilindričnu panoramu je važno da imate aparat sa što većim kutem gledanja jer u suprotnom će vizualno polje biti jako usko i nećete postići željeni efekt sa takvom panoramom.

panorama test1

Za Photosynth savjetujem da se držite istih savjeta kao i za fotografiranje panorama i fotografirate sve ako treba i 2 puta da se ne dogodi da Photosynth ne može kreirati 100% synth (ili synth u nekom drugom visokom postotku).

Ako nakon nekoliko pokušaja niste zadovoljni rezultatom predlažem da se obratite profesionalnim fotografima koji će to uspjet odraditi bez većih problema.

Mi smo se na kraju odlučili za sferičnu panoramu za prikaz unutrašnjosti apartmana jer smatramo da će većini posjetitelja biti prirodnija za navigaciju i da će realnije prikazati stanje naše ponude. Za vanjske panorame ćemo koristiti običnu cilindričnu panoramu.

Photosynth ćemo trenutno preskočiti za potrebe web stranice ali gledamo kako ga implementirati sa Facebookom i sl. društvenim servisima. Htjeli bi omogućiti gostima da dodaju fotografije koje su sami snimili pa da se naknadno od veće grupe fotografija kreira jedan ili više synthova.

Savjeti, opažanja i kritike dobro su došli u komentarima :).

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

5 Comments

 1. Samo se kratko nadovezujem na par konstruktivnih kritika Tomislava Valenta sa Twittera:

  1. Da naslov možda djeluje kao Free vs Plaćeno, ali namjera mi je bila isključivo usporedit pristup Photosynthov interaktivni prikaz prostora naspram panorama i njihovog prikaza. Tak da sam trebao možda neki spretniji naslov stavit :/

  2. I premda je jedan dobar dio posvećen cijeni samih proizvoda i usluga mislim da je ona trenutno manje važno u odnosu na konačni rezultat ili kako do njega doći. U zaključku sam zapravo dao svoje konačno viđenje gdje se nigdje ne spominje cijena već samo moje “realne” vrijednosti koje dolaze sa jednim i drugim servisom.

  3. I da možda sam mogao posvetiti više od pola rečenice na to da ima i free software za panorame 🙂

 2. Pa nastavimo raspravu sa twittera ovdje, možda nam se netko i priključi….

  Prvenstveno mješnjanje photosyntha i panorame mi je mješanje krušaka i jabuka. Služe za drugačije svrhe iako se čine vrlo sličnima.

  Također, pretpostavljam da ljudi koji iznajmljuju apartmane ne žele plaćati softver koji će koristiti jednom. Iz tvojeg teksta se da pretpostaviti da se panorama nemože napraviti besplatno. Ako demo desktop aplikacije nisu zadovoljavajuće postoje mnogi web servisi koji to rade brzo i besplatno. Google is your friend 🙂

 3. Ja se nadam da hoće 🙂

  Osobno smatram da je photosynth bolje rješenje za iznajmljivače i prikaz otvoreno/zatvorenih prostora iz razloga što se može svatko posvetiti detaljima kroz taj prikaz. Nažalost kroz panorame ovo nije moguće. I premda se slažem da su u suštini to različite stvari (synth-panorama) opet radi se o tome da istu stvar prezentiraju na različite načine. Zato sam se i odlučio na ovaj post da probam ukazat koji bi pristup iz kojih razloga možda nekima bolje odgovarao a i da ljudi sami vide i odluče. Kao što sam i ja na kraju favorita zamjenio panoramom :).

  Jer ne radi se o pozadinskoj tehnologiji koja možda većinu neće niti zanimati već o rezultatu koji će na kraju iznajmljivači prezentiratia njegovi gosti koristiti. A obadvije tehnologije rade neki virtualni prikaz prostora.

  I napisao sam da ima free rješenja za panorame, ali s obzirom na njihov broj i kvalitetu nisam obraćao previše pozornosti na njih. A i nisam našao free software koji će npr napraviti sferičnu panoramu kao u 2 primjeru.

  Također zašto sam posebno naglašavao cijenu je i oprema koja jako varira za kreiranje syntha naspram panorame.

  Za synth možete slikat i mobitelom 🙂 a za panorame (one koje su kvalitetne i želite nešto prikazati) treba bolja kamera, širi kut gledanja, stativ, neko znanje slikanja da slike ne moraju se naknadno korigirati zbog svjetlosti i sl. I kako god se usporedi panorama je u konačnici skuplje rješenje čak i sa free softwareom :). Mi smo probali običnim Casiom složiti panoramu od 5 slika i na 50% se vidio samo zid a soba je preko 25 m2. Sa Photosynthom tih problema nebi imali.

  Ali bez obzira na to, cijenu sam samo dodao radi neke usporedbe, ali mislim da je vidljivo da sam htio da se prave razlike i odabir na kraju vrše na temelju lakoće korištenja i samog rezultata koje bi onda sami korisnici odabrali po preferencama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar