Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

5 Stvari Koje Će Povećati Broj Leadova Ako Ih Uklonite Sa Web Stranice

/
/

Sales lead (anglizam za potencijalnog/budućeg kupca) je svatko s kim stupite u kontakt na bilo koji način kako bi mu ponudili svoje robe ili usluge u cilju ostvarivanja nove prodaje. Za iznajmljivače to je svaki budući gost.

Broj kvalitetnih sales leadova je najvažnija stvar u prodaji uz samu prodaju jer bez leadova niti najvještiji prodavatelj neće imati na kome brusiti svoj zanat i ostvariti prodaju.

Ali prije nego uložite previše vremena i novca u nove načine prikupljanja leadova razmislite kako optimizirati ono što trenutno imate radi povećanja učinka.

Za početak krenite od same web stranice jer mnogi zanemaruju činjenicu da veliki postotak posjeta koje web stranica primi ne rezultira kreiranjem novih web leadova (svaki sales lead koji dolazi sa web stranice) iz jednostavnog razloga jer vam posjetitelji ne ostave nikakve kontakt podatke.

Što bi trebalo ukloniti sa web stranice da se poveća broj web leadova pročitajte u nastavku…

koristankod primjer

1. Cijene smještaja

Premda vas zakon obvezuje da imate izložene cijene u svakoj sobi/apartmanu on vas ne obvezuje da iste morate izložiti i na vašim web stranicama. Sa istaknutom cijenom otvarate mogućnost da posjetitelj kojem ta cijena ne odgovara napusti vaše web stranice prije ostavljanja kontakt podatka.

Ako nemate prikazane cijene postoji velika mogućnost da vas taj isti gost bude kontaktirao radi informiranja o cijeni. Dodatna prednost uz dobivanja novog web leada za sljedeću sezonu je i otvaranje mogućnosti da uz dodatne popuste i ponude odmah ostvarite i potvrdu rezervaciju ovog goste što prije ne bi mogli ni pokušati.

Naravno, postoji mogućnost da gost koji bi prije potvrdio rezervaciju na temelju prikazane cijene sada kada je ne vidi jednostavno ode. Iz naše prakse postotak takvih slučajeva je mali i na kraju dobit ovog pristupa nekoliko puta nadmaši eventualni gubitak. Rijetki su slučajevi u web prodaji gdje uklanjanje cijena može pomoći i povećati prodaju, a ja smatram da je ovo jedan od njih.

2. Popunjenost smještaja

Isto što sam gore spomenuo za cijenu vrijedi i za popunjenost smještaja. Ako se gostu svidi vaš smještaj i odgovara mu cijena a smještaj nije slobodan u željenom terminu automatski će otići na sljedeći izbor bez ostavljanja kontakt podataka, a na vas će najvjerojatnije zaboraviti do sljedeće sezone.

Takvom gostu uskraćivanjem podataka o zauzetosti smještaja stvarate potrebu da vas kontaktira i pita o zauzetosti.

I premda je većina gostiju jako fleksibilna kada je u pitanju prilagođavanje njihovih godišnjih odmora i prikaz kompletne (ne pojedinačne) popunjenosti smještaja bi im zapravo pomogao, još uvijek smatram da možete bolje proći ako taj podataka date gostu tek nakon što vas kontaktira po prvi put.

3. Kratke opise smještaja i okolice

Bolje uopće ne imati opis smještaja nego da ga imate i glasi “Apartman nudi bračni ležaj, WC, TV i balkon sa pogledom na more”. Takav opis, osim što konkurenciju čini privlačnijom, o vama stvara sliku nekog tko se nije niti potrudio staviti detaljniji opis smještaja kojeg nudi.

Također kako je vaše poimanje fraze “potpuno uređeni apartmana” sigurno drugačije od poimanja gosta dovodite se u situaciju da vas gost može optužiti za lažno oglašavanje. Zato je najbolje imati razrađenu detaljnu ponudu onoga što nudite kako bi gost u situaciji kada još radi selekciju smještaja stavio vas u uži izbor zbog. Jer bez obzira što nudite isto ili čak manje od konkurencija vaša ponuda će djelovati vrijednije. A u konačnici to znači da će vam se gost i javiti..

4. Reklame i slična smetala

Web stranica je oblik oglasnog medija i služi za vaše osobno reklamiranje. Zašto onda stavljati drugu reklamu na vašu reklamu?

Reklame onemogućuju posjetiteljima da se koncentriraju na vaš sadržaj i ponudu, stavljaju vaš sadržaj na drugo ili manje vidljivo mjesto te u konačnici mogu odvest posjetitelje sa web stranice bez da ju je dobro i pogledao. A i kakvu sliku šaljete gostu o sebi i kvaliteti vlastitog smještaja ako ispada da vam je neka sitna zarada od reklama važnija od samog iznajmljivanja?

Jedine reklame koje si kao iznajmljivač smijete priuštiti su one vezane za aktivnosti i nagrade koje dodatno ističu vrijednost i kvalitetu vas i vaše ponude.

5. Prepreke kod ostavljanja podataka

Sav vaš trud će biti uzalud ako gostu nije jasno kako i gdje ostaviti svoje kontakt podatke jednom kada se odluči za taj potez.

Vi možda i znate da za kontakt formu treba u prvom tabu otići u treći meni i tamo kliknut na drugi link ali dali će to biti jasno i gostu?! Dali vam je stvarno nužan broja faxa ili godina njegovog rođenja da bi mu mogli odgovoriti na upit? Sve su to nepotrebni koraci koji rade trenje kada vas gost želi kontaktirati i budite sigurni da će ga odbiti i prekinut u samom procesu ostavljanja podataka.

Prilagodite web stranicu posjetiteljima i omogućite im da vas sa bilo kojeg njezinog djela mogu kontaktirati ili unijeti svoje podatke.

Kako znate da ste uklonili sve prepreke? Tako da je dovoljan jedan ili nijedan klik da se dođe do kontakt forme ili polja za ostavljanje svojih podataka, te ako te iste forme nemaju više od 2-3 obvezatna polja.

Za kraj vam želim samo savjetovati da eksperimentirate sa ponuđenim savjetima jer samo tako ćete naći idealnu kombinaciju i ostvariti željeni cilj – povećanje broja web leadova.

Ako imate neke dodatne prijedloge što bi bilo korisno uklonit sa web stranice radi ostvarivanja istog cilja podijelite ih s nama kroz komentare.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

12 Comments

 1. Ajde da ponovim i ovde na jednom mestu, da se ne razvlači na twitteru, biće ti možda korisnije 😉

  Mislim da ti je Varagić defitivno osoba sa kojom možeš kvalitetnije pričati o sales leadu.

  Ono iz svog iskustva što znam je definitivno da je ne stavljanje cena “prljav” potez koji više ne funkcioniše. Posledica toga je direktan odlazak tvog kupca sa sjata.

  Neko ko kupuje u e-shopu mora u 3 klika maximalno da plati, zamisli da moram da pišem mailove za informacijom?

  Pre dve godine sam kupio letovanje u juznoj francuskoj preko jednog sajta. Mozda sam i propustio dobru priliku za mene, ali sam odabrao tamo gde je bilo sve jasno, gde sam imao feedbackove od drugih kupaca, jasno istaknutu cenu gde boldovano pise da nema “skrivenih troskova”, i da sve to mogu platiti u 3 klika 😉

 2. Prvo tnx na vremenu i komentiranju.

  Drugo ne sumnjam u ekspertizu gospodina Varagića veznu za ovu temu i radujem se i njegovom blog postu. Ali eto žao mi je što je vidio nešto sa čime se ne slaže i nije htio komentirati i tako pomoći i meni a i drugima.

  I treće slažem se da u većini slučajeva web trgovine izražena cijena je pozitivna za prodaju.

  A sad da se malo i ogradim 🙂 Dio o uklanjanju cijena nije napisan napamet već na temelju iskustva i prakse i naše prodaje i komunikacije sa gostima zadnjih 10 godina i zbog toga stojim iza napisanog. Također ne razgovaram o običnoj web prodaji, već o iznajmljivanju apartmana/soba što nije trivijalni izdatak tko god da iznajmljuje i rijetki su oni koji će naš apartman rezervirat od prve i napamet, a oni koji žele i probat, sigurno dolaze napamet i da tako odu nekome kome nije stalo do kvalitete vlastite usluge mogli bi se neugodno iznenaditi.

  I cilj micanja cijene nije dobiti veći broj e-mailova samo da se oni dobiju već da se poveća kvalitetna baza leadova pa makar i za jedan lead jer on će onda znači i povećanje prodaje (na ovom konkretnom tržištu).

  Mi radimo “selekciju” naših gostiju na prve dvije stranice našeg weba, jer tu je već jasno gostu dali si takvo nešto može priuštiti ili ne, a svi koji nakon tog koraka nastave istraživati stranicu su kupci koji su ili već odlučili potvrditi rezervaciju ili su još neodlučni ali ih kvalitetni sales man može uvjeriti u rezervaciju. I već taj razlog je po mojem dovoljan da se barem proba ovaj pristup.

  I sad da ne dužim i ispišem teksta za novi blog post u komentaru predlažem da se pročita jedan blog post sa kojim se u potpunosti slažem (pogotovo Part 2) i zbog čega i dalje mislim stajati iza ovog mišljenja:

  Should You Hide The Price Of Your Product? http://copysnips.com/pricing/hiding-prices-1/

 3. Moram priznati da se u potpunosti slažem sa Darkom. Jedini razlog tome je vrlo slično iskustvo u praksi. Ne bi htio ulaziti u web prodaju jer o tome nemam pojma, ali iz iskustva mogu reći da gosti ako vide cijenu koja im ne odgovara automatski zatvaraju tab i odlaze na drugi web gdje je cijena niža ili je uopće nema. To se naravno odnosi na iznajmljivanje smještaja, o drugim djelatnostima opet ne bi raspravljao. Također, sve to sam saznao isključivo iz iskustva kontakta s ljudima. Ista stvar vrijedi za popunjenost smještaja.

  Ako bi pak radili webshop (tj. ako bi gost imao mogućnost plaćanja online) potreban je potuno drugačiji pristup. On zahtjeva kao što je Blogowski rekao brzinu, tj. da gost u 3 klika može kupiti ljetovanje. Suprotno tome, način na koji radimo Darko i ja, i većina drugih iznajmljivača je potpuno različit od toga. Mislim da većini gostiju (bar onih s kojima sam ja bio u kontaktu) odgovara upravo ovakav vid komunikacije.

  Da bi nas gost kontaktirao potrebno je ispuniti kontakt obrazac i do rezervacije razmjenimo još neka 3,4 maila (ovisi o tome koliko upita gost postavi i kroz koliko mailova). Mislim da to odgovara većini ljudi koji su više navikli na mail komunikaciju nego na webshop. Od mojih gostiju, možda 20% bi preferiralo webshop, ostali daju prednost mailu.
  Neću više dužit, možda i ja neka svoja mišljenja napišem na blogu… 😉

 4. Mislim da gosti ne preferiraju e-mail komunikaciju zbog same e-mail komunikacije, već iz razloga što kod gotovog proizvoda u web shopu gost nema nikakvu kontrolu osim nad odlukom dali će/neće kupiti taj proizvod. Dok u našem slučaju on može dobiti ili pokušati dobiti veću vrijednost za svoj novac na razne načine.

  A na kraju krajeva mi ne prodajemo fiksni proizvod (tj. samo ležaj i TV), već cijelu uslugu upakiranu oko toga (vanjski sadržaji i sadržaji na moru, prehrana, bar, i dr.) koja nam omogućuje, zbog svoje velike fleksibilnosti, da dobivenom leada kroz dodatne usluge povečamo vrijednost uloženog novca sve do one točke kada mu cijena postane prihvatljiva i odluči da će postati naš gost.

 5. Upravo tako, nisam htio duljiti više u komentaru…
  Gostu je još uvjek bitna komunikacija, većina ljudi želi biti u kontaktu sa vlasnikom prije nego dođu na ljetovanje. Dobar dio naših gostiju se čudio što tako brzo odradimo rezervaciju, no ja mislim da uvjek ima prostora za poboljšanja…

  Kada stavimo fiksnu cijenu na web gosta postavljamo pred odluku; Uzmi ili ostavi. Na ovaj drugi način ipak postoji mogućnost komunikacije, razjašnjenja nejasnoća (kojih gosti imaju u obilju) i naravno dogovora…

 6. Pingback: Pripremite Se Za Turističku Sezonu | Koristan Kod
 7. Svaka čast na postu ali, evo, i ja imam par godinica u web prodaji pa se, što se tiče transparentnih cijena, apsolutno slažem s Peđom,

  Po mom skromnom iskustvu, gost na netu očekuje brzu i točnu informaciju. Pogotovo u zagušenoj ponudi apartmana u Hrvatskoj. Ako nemaš prikazane cijene, kome se da mailati samo da bi pitao za cijenu, a na 2 klika dalje ima još 200 objekata koji mu zadovoljavaju kriterije pretrage..

  U najboljem scenariju, dok ti odgovoriš s cijenama, gost je dobio već 7 ponuda od tvojih susjeda. Svi znamo da nitko ne šalje jedan upit za ljetovanje / smještaj. Tu si već korak iza susjeda koji ima cijene.

  Ako ćemo uspoređivati efekt i kontra efekt cjenika na sajtu, mislim da je neprikazivanje istih debelo na strani kontra efekta, pogotovo ako je objekt u popularnoj destinaciji.

  Ljudima se neda, lijeni su i sve hoće odmah..

 8. Ma nema veze što je malo stariji post. Tema je još uvijek aktivna za rasprave 🙂

  Naveo sam i ja gore mogućnost da gost ode konkurenciji zbog istog. Ali ponavljam iz iskustva kojeg osobno imamo to se ne događa. Jer gost ionako mora stupiti u kontakt sa iznajmljivačem zbog potvrde rezervacije, uplate akontacije i dr. Čak i oni gosti koji već posjeduju te podatke i mogu odmah potvrditi rezervaciju ostvaruju direktan kontakt i dodatno utvrđuju rezervaciju.

  Ipak se apartmani i privatni smještaj ne iznajmljuje takvim automatizom kao npr. hotelski smještaj.

  Ali još jednom ponavljam ne kažem da bi to trebalo funkcionirati svima ili koristilo svima. Zato se kasnije ovdje i našao tekst kako i cjenik iskoristiti za prikupljanje leadova i omogućiti da iznajmljivač ima korist od njega.

  Evo i link: http://www.iznajmljivaci20.com/2010/09/cjenikom-do-novih-email-adresa/

  Zato treba malo isprobati i vidjeti na koju primjenu gosti bolje reagiraju te nju onda i primijeniti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar